Tersane İstanbul projesinin inşaatında önemli bir aşamaya gelindi. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tersane İstanbul’un ilk fazının bu yılın sonunda açılacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, tarihi İstanbul proje alanında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı ve çalışmalarda önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. “1,8 kilometrelik sahil hattını bir buçuk yüzyıldan sonra insanımızla buluşturmuş olacağız” dedi.
Bakan Uraloğlu, Tersane İstanbul’un tarihi Osmanlı tersanelerini yeniden İstanbul’un merkezine taşıyacağını vurguladı. Tersane İstanbul’un 4 fazda inşa edildiğini belirten Uraloğlu, projenin genel ilerleme seviyesinin yüzde 69 olduğunu ifade etti. “Halka açılacak birinci faz kapsamında olan 25. ve 26. blokların kısmi kabulünü 11 Haziran’da yaptık. Bu yıl bitmeden birinci fazın tamamlanmasını hedefliyoruz” dedi.
Yaklaşık 889 milyon dolarlık büyük yatırımın kamu kaynağı kullanılmadan gerçekleştirildiğini belirten Uraloğlu, projenin 45 yıllık işletme süresince hazineye toplamda 1 milyar 346 milyon dolar kira geliri kazandıracağını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Tersane İstanbul Projesi ile Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma 600 yıllık bir mirası modern bir yaşam alanına dönüştüreceklerini ifade etti. Tersane-i Amire olarak bilinen tarihi tersanenin 1455’te kurulduğunu ve zamanla savaş gemisi yapımında kullanılan havuzlar ile geliştiğini belirtti. “Burası, 16 ve 17. yüzyıllarda Akdeniz Bölgesi’nin en büyük tersanelerinden biriydi” dedi.
Proje alanının son 30 yılda tersane işlevini yitirdiğini hatırlatan Uraloğlu, tarihi tersanenin karakterini koruyarak bu alanı gelecek nesillere aktarmak amacıyla Tersane İstanbul‘u geliştirdiklerini belirtti. Uraloğlu, projede sahil şeridinde yürüyüş ve bisiklet parkurları, kafe ve dinlenme mekanları, sosyal aktivite alanları, bin kişilik cami ve kütüphane gibi çeşitli yapılar yer alacağını açıkladı. Ayrıca gençler ve öğrenciler için deneyim odaklı aktivite alanları, konaklama alanları, 2 yat limanı ve su sporları alanları oluşturulacağını ekledi.
Tersane İstanbul projesinin tamamlanmasıyla 83 bin 300 metrekare alanı olan 26 adet tescilli tarihi yapının restore edilerek kullanıma kazandırılacağını belirten Uraloğlu, bu projenin İstanbul’un marka değerine önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. “Tersane İstanbul, tarihi Osmanlı tersanelerini İstanbul’un kalbine taşıyacak ve zengin geçmişini gözler önüne seren örnek bir koruma yaklaşımıyla yeniden kent yaşamının canlı bir parçası olacak” dedi.
Bakan Uraloğlu, Tersane İstanbul’un 1.8 kilometre kıyı bandına sahip olduğunu belirterek, proje genelinde ilerleme seviyesinin yüzde 69 olduğunu ifade etti. “23 Şubat 2019‘da temelin atılmasıyla başlayan çalışmalarda, birinci fazın tamamlanmasını bu yıl bitmeden hedefliyoruz. Osmanlı döneminde torpido fabrikası olarak kullanılan yapının restorasyonu bitince ulusal ve uluslararası organizasyonlara hizmet vermeye başlayacağız” dedi. Ayrıca, proje süresince 1 milyar 346 milyon dolar kira geliri elde edileceğini vurguladı.