Kahramanmaraş’ta, Direkli Mağarası‘nda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, yaklaşık 14 bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen dikdörtgen biçimli bir mezar bulundu.
Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Döngel Mahallesi‘nde bulunan mağarada, 2007 yılından itibaren devam eden kazılar sonucunda, dördüncü mezara ulaşıldı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü‘nden Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, mezarlardan ilki 2009, ikincisi 2019 ve üçüncüsü 2023 kazı sezonunda bulunduğunu belirtti.
Erek, Direkli Mağarası’ndaki kazılarda önemli bulgular elde ettiklerini vurguladı. Bu yılki kazılarda 11’inci arkeolojik seviyeye ulaşıldığını ve buldukları mezarın yaklaşık 14 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu ifade etti:
“Kazı alanında bu yıl bulduğumuz mezar, köşegenli bir dikdörtgen yapı olarak düzenlenmiş. Önceki üç mezardan fiziksel olarak farklı. Daha önceki karbon 14 analizlerinde 12 bin 540 yıl öncesine ulaşmıştık. Yaklaşık 2 bin yıllık bir süreci bu kazı alanına indirdiğimizi düşünüyoruz. O dönemde cenin pozisyonunda gömüldükleri için mezarlar genellikle yuvarlak veya oval olurdu. Ancak bu mezar, dikdörtgen biçiminde ve sırt üstü yatacak şekilde yapılmış. Dört köşesinde 90 derecelik açılara sahip taşlarla çevrelenmiş. MÖ 13-12 bin 500 yıllarında bu tür dikdörtgen mezar yapıları nadirdir.”
Erek, kazı çalışmalarında milimetrik bir titizlikle ilerlediklerini belirtti:
“Kazı sırasında arkadaşlarımız neredeyse milimetrik bir hassasiyetle çalışıyorlar. Sürekli ölçümler yaparak arkeolojik materyallerin koordinatlarını belirliyorlar. Bu materyaller fotoğraflanıyor, çiziliyor ve sabitlenen noktalarla gelecekteki nesillere sağlam kanıtlar bırakılıyor. Bu yılki kazılarda elde edilen önemli veriler, daha önce ulaşılabilenden çok daha erken bir döneme ışık tutuyor.”