Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Maymun Çiçeği Virüsü (mpox) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Harris, virüsün eski dönemlere kıyasla daha hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu vurguladı.
Harris, BM’nin Cenevre Ofisi’nde yaptığı basın toplantısında, “M çiçeği virüsü, eskiye göre daha hızlı yayılmakta ve yüksek ölüm oranları göstermekte.” şeklinde konuştu. Bu durumun, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu ifade etti.
Harris, M çiçeği virüsü için şu anda belirli bir tedavi bulunmadığını ancak destekleyici tedavilerin hastalar için kullanıldığını belirtti. Virüsün temas yoluyla yayıldığını ifade eden Harris, daha fazla yayılmayı önlemek için hasta kişilerin temaslarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.
İsveç’te bildirilen ilk M çiçeği vakasının, takip sisteminin etkinliğini gösterdiğini belirten Harris, “İsveç, ilk vakayı şeffaf bir şekilde bildirdi ve diğer ülkeler de bu yaklaşımı takip etmelidir.” dedi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde uluslararası yayılma potansiyeli nedeniyle 14 Ağustos’ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı aldı. Toplantı sonrası Ghebreyesus, “DSÖ Acil Durum Komitesi, M çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu tavsiye etti. Bu tavsiyeyi kabul ettim.” şeklinde açıklamada bulundu.
Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında bir halk sağlığı acil durumu ilan etti.
M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlar ve enfekte olmuş bireylerden bulaşabilmektedir. Virüsün vücutta döküntülere neden olması, bu döküntülerin bulunduğu eşyalarla temas, giysiler, havlular ve vücut sıvıları ile temas, bulaşmanın başlıca nedenlerindendir.
Virüsün belirtileri, enfeksiyon sonrası 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir ve genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar şeklinde görülür.
Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi, genellikle antiviral ilaçlar ile yapılmaktadır. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir.