DSÖ Açıkladı: Cep Telefonu Kullanımı Beyin Kanseri Riski

DSÖ Açıkladı: Cep Telefonu Kullanımı Beyin Kanseri Riski
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.09.2024
A+
A-

Cep Telefonları ve Beyin Kanseri Riskine İlişkin Sonuçlar Açıklandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), cep telefonu kullanımı ile beyin kanseri riski arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını belirten yeni bir araştırma raporu yayımladı. Çalışma, cep telefonlarının beyin kanseri riskini artırmadığını ve mevcut yayınlanmış verilerle bu konuda herhangi bir artış tespit edilmediğini ortaya koydu.

Cep Telefonu Kullanımı ve Kanser Riski Üzerine Araştırma

Uzun Dönemli Etkiler İncelendi

DSÖ’nün, dünya çapında mevcut yayınlanmış kanıtlar üzerinde gerçekleştirdiği kapsamlı araştırmada, cep telefonu kullanımının beyin kanseri riskini artırmadığı sonucuna ulaşıldı. Kablosuz teknolojinin kullanımında gözle görülür bir artış olmasına rağmen, beyin kanseri oranlarında buna bağlı bir artış tespit edilmediği vurgulandı. Araştırma, 1994-2022 yılları arasındaki 63 çalışmayı değerlendirerek, uzun süreli cep telefonu kullanımı ve telefon görüşmelerinin beyin kanseri riski üzerindeki etkilerini inceledi.

Araştırmanın Kapsamı ve Bulgular

Radyasyonun Diğer Kaynakları da İncelendi

Araştırmanın eş yazarlarından Mark Elwood, Yeni Zelanda Auckland Üniversitesi’nden bir kanser epidemiyolojisi profesörü olarak, çalışmanın cep telefonlarının yanı sıra TV, bebek monitörleri ve radar gibi diğer radyofrekans kaynaklarını da değerlendirdiğini belirtti. İncelenen ana soruların hiçbirinin risk artışı göstermediği ifade edildi. Araştırma, yetişkinlerde ve çocuklarda beyin kanserleri ile hipofiz bezi, tükürük bezleri ve lösemi gibi diğer kanser türlerini ve cep telefonu kullanımı, baz istasyonları, vericiler ve mesleki maruziyet ile bağlantılı riskleri kapsamlı şekilde ele aldı.

DSÖ ve Uluslararası Sağlık Kuruluşlarının Görüşleri

Sağlık Üzerindeki Etkiler Üzerine Görüşler

Daha önce DSÖ ve diğer uluslararası sağlık kuruluşları, cep telefonlarının yaydığı radyasyonun sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dair kesin bir kanıt bulunmadığını belirtmişti. Ancak, bu kuruluşlar daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunmuştu.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.