Roket,”GÖKRUH V7″ ile TEKNOFEST’te Büyük Başarı

Roket,”GÖKRUH V7″ ile TEKNOFEST’te Büyük Başarı
REKLAM ALANI
A+
A-

Elazığ’da Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesinde okuyan 10 öğrenci, bir yıllık çalışma sonucunda tasarladıkları “GÖKRUH V7” adlı roket ile Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (TEKNOFEST) büyük başarı elde etti. Öğrenciler, “zorlu görev” kategorisinde Türkiye genelinde birincilik kazandı.

TRoket Takımı’nın Uzay Yolculuğu

FÜ Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından 2020 yılında kurulan “TRoket” takımı, o tarihten bu yana tasarladıkları roketlerle farklı kategorilerde birçok derece elde etti. Takım, bu yıl TEKNOFEST’e “GÖKRUH V7” adlı roketle katıldı. Yaklaşık 1 yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu roket, Orta Doğu Sanayi Bölgesi’nde, Fırat Kalkınma Ajansının desteği ile kurulan Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nde tasarlandı ve üretildi.

TRoket Takımı, bu yıl ilk kez yarıştıkları “zorlu görev” kategorisinde gösterdikleri üstün başarı ile Tuz Gölü Hisar Atış Alanı’nda gerçekleştirilen final atışlarında birinci olma başarısını elde etti. TEKNOFEST tarihinde bu kategoride ilk kez birincilik ödülü kazanan ekip, roket teknolojisinde bir ilke imza attı.

Çift Kademe ile İleri Seviye Roket Tasarımı

Takım kaptanı İsmet Özen, projeleri ile ilgili şunları söyledi:

“Bilgi birikimimiz ve deneyimlerimizle zorlu görev kategorisine katılarak mücadele etmeye karar verdik. Yoğun bir süreç geçirdik ve nihayet bu yıl tasarladığımız 2 kademeli roketimizle başarı elde ettik. Bu roketin üzerinde iki motor ve iki aviyonik sistem bulunuyor.”

Roketin 4 metre uzunluğunda ve 52 kilogram ağırlığında olduğunu belirten Özen, roketin içerisine 4 kilogramlık faydalı yük yerleştirdiklerini ve bu faydalı yükü başarıyla hedef irtifaya ulaştırdıklarını ifade etti.

Ülkemizin Uzay Misyonuna Katkı

Ekip kaptanı, yarışmadaki başarılarının ardından ülkenin uzay misyonuna katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti:

“Ekip olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı ay misyonuna fayda sağlayabilir miyiz diye düşündük. Kademeli bir roketle faydalı yükümüzü istediğimiz irtifaya çıkarabilmek amacıyla bu projeye başladık. Amacımız, ülkemizin ay misyonuna mühendisler olarak katkı sağlamak ve bu çalışmalarda aktif rol oynamak.”

Özen, tasarladıkları roketin şimdiye kadar TEKNOFEST’te gerçekleştirilen atışlarda ilk kez birincilik elde eden roket olduğunu ve bu durumun kendilerine büyük bir özgüven kattığını da sözlerine ekledi.

Roketin Çalışma Sistemi ve Kazanılan Deneyimler

Özen, roketin çalışma sistemini şöyle anlattı:

“İlk motorun ateşlenmesiyle roketimiz hızla yükselmeye başladı. İlk motor devreden çıktığında, aviyonik sistemlerimiz bu durumu algılayarak motor gövdesini roketten ayırdı. Ardından, ikinci motor ateşlenerek roketin daha da yükseğe çıkmasını sağladı. Bu süreçte roketimiz, uzaya insan ve faydalı yük taşıyan gelişmiş roketlerin çalışma sistemini simüle etti.”

Roket tasarımında yüksek teknolojiyi başarıyla uyguladıklarını dile getiren Özen, elde ettikleri bu deneyimin ülkemizin astronotları ve uyduları uzaya taşıma çalışmalarına ışık tutabileceğini ifade etti. “Roketimiz şu an tamamen uçuşa hazır durumda ve ulusal yarışmalarda ülkemizi temsil etmeye devam edeceğiz” diyerek gelecek planlarını paylaştı.

Yerli ve Milli Teknoloji ile Uzay Yarışında İddialı Hedefler

TRoket ekibi, geliştirdikleri roketin yaklaşık 4 bin 500 metre irtifaya çıkabildiğini ve bu irtifaya ulaşırken roketin tüm operasyonları başarıyla tamamladığını söyledi.

“Roketimiz, istenilen irtifaya ulaşarak faydalı yükünü serbest bıraktı ve paraşütlerle başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Bu şekilde roketimizi en ufak bir hasar almadan geri getirebildik. Bu başarı, ülkemizin uzay teknolojisi geliştirme hedeflerine büyük bir katkı sağlayacak.”

Roket tasarım sürecinde dikkat ettikleri en önemli noktanın tekrar kullanılabilirlik olduğunu vurgulayan Özen, bu özellik sayesinde maliyetleri düşürüp sürdürülebilir bir teknoloji oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

“Yerli ve milli roketimizle ülkemizin uzay misyonunda yer almayı ve bu alanda çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz.”

Zorlu Görev Kategorisinde Bir İlk

TRoket takımı üyesi Emre Durak, roketin tüm alt sistemlerinin kendi ekipleri tarafından tasarlandığını ve tüm aşamaların titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Durak, görevlerinin roketin uçuş güvenliğini sağlamak olduğunu ve roketin başarılı bir şekilde tüm testleri geçtiğini ifade etti.

Durak, bu başarılarını ülkenin uzay misyonuna katkı sağlama hedefiyle taçlandırmak istediklerini vurguladı.

“Amacımız, yerli ve milli roket tasarımlarımızla ülkemizi ulusal ve uluslararası platformlarda temsil etmek ve bu alanda lider bir ülke konumuna gelmesine katkıda bulunmak.”

TEKNOFEST Selçuk Bayraktar: Gençlerimiz Ülkemizin Hava Savunma Sistemlerini Geliştirecek

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.