Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (KAMAG) kapsamında ilk yerli ve milli zeka testi olan Türk Ulusal Zeka Ölçeği’nin (TUZÖ) tanıtımını gerçekleştirdi.
Tanıtım Programına Bakanlar Katıldı
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında gerçekleştirilen etkinliğe, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldı. Bakan Tekin, konuşmasına Bolu Kartalkaya’daki otel yangınında hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı dilekleriyle başladı. “Ülkemize, milletimize geçmiş olsun diyorum” ifadelerini kullanan Tekin, yangın faciası ile ilgili duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Zeka Testlerinde Türkiye’nin Eksiklikleri
Türk Ulusal Zeka Ölçeği’nin geliştirilme süreci hakkında bilgi veren Bakan Tekin, Türkiye’de özel yetenekli bireylerin tespit edilmesinde yaşanan eksikliklere dikkat çekti. Türkiye’nin, bu alandaki testleri yurtdışından satın almak zorunda kaldığını vurgulayan Tekin, bunun yüksek maliyetlere yol açtığını söyledi. Ayrıca, satın alınan testlerin Türkiye’deki bireylerin yetişme koşullarına ve yeteneklerine uygun olup olmadığından şüphe duyduklarını ifade etti. Tekin, “Acaba bu test kitleri sayesinde bir veri transferi yaşanıyor mu?” sorusunun sürekli zihinlerinde olduğunu belirtti.
Milli Zeka Testi Türkiye İçin Bir Dönüm Noktası
Tekin, bu projeyi çözme kararlılığıyla başlatıldığını ve bugüne kadar büyük bir başarıya imza atıldığını söyledi. Ayrıca, Türk Ulusal Zeka Ölçeği’nin sadece Türkiye için değil, aynı kültür ve coğrafyada bulunan diğer ülkeler için de faydalı olacağına değindi. “Bu, Türkiye’yi bu alanda önemli bir merkez haline getirecek” dedi.
Türkiye, Artık Bir Test Üreticisi
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Sirel Karakaş, TUZÖ’nün 13 geniş zeka alanı ve 37 zeka alt testinden oluştuğunu belirtti. Karakaş, bu testin milli ve özgün olduğuna, sosyal ve kültürel ögelerin de göz önüne alınarak hazırlandığına dikkat çekti. “Ülkemiz, artık zeka testi konusunda dışa bağımlılığını ortadan kaldıracak. Artık test üreticisi bir ülke konumundayız” dedi.
Eğitimde Yeni Yaklaşım: Teknolojik Destek
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Otrar da eğitimde geleneksel yöntemlerin yanı sıra teknolojinin tüm olanaklarının dikkate alındığını vurguladı. TUZÖ’nün hem kağıt-kalem hem de bilgisayar uygulamalı bir test olarak geliştirilmesine özen gösterildiğini belirtti.