Konya Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Doktor Mehmet Balcı, yapay zeka teknolojisi kullanarak uyku apnesi sorununu hedef alan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz, makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak hastayı tanıyarak kişisel bir terapi sunuyor ve apneyi oluşmadan 30 saniye önce tespit ederek engelliyor.
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun en az 10 saniye duraklaması olarak tanımlanır. Bu durum, uyku düzenini bozarak tedavi edilmediğinde kalp krizi ve felç riskini artırabilir.
Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Doktor Mehmet Balcı, yapay zeka ile çalışan bu yeni cihazın özelliklerini şu şekilde açıkladı:
“Klasik cihazlar, hastanın hava yolundaki daralmayı algılayıp hava göndermek için tasarlanmıştır. Ancak, cihazımız hava yolundaki daralmayı algılamadan, apne olarak bilinen tıkanma olayını yaklaşık 30 saniye öncesinden tespit edip engelliyor.”
Yeni cihaz, sürekli ve gerçek zamanlı makine öğrenmesi yöntemi ile uyku konforunu bozmadan apneyi engelliyor. Yapay zekaya sahip bu cihaz, solunum desteği gerektiren hastalar için de kullanılabilir. Ayrıca, cihaz hastaya oksijen miktarını da ayarlayarak hem ortam havasını iyileştirir hem de KOAH hastalarının oksijen alımını artırır.
Prototipi üretilmiş ve patent süreci devam eden bu cihaz, hastanelerin uyku servislerinin üzerindeki yükü hafifletmeyi amaçlıyor.