Uzay ve Havacılık Programlarına Bütçeden 5 Milyar Lira Ayrıldı

Uzay ve Havacılık Programlarına Bütçeden 5 Milyar Lira Ayrıldı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.10.2024
A+
A-

Hayata geçirdiği projelerle adını uzay ve havacılık alanında önde gelen ülkeler listesine yazdıran Türkiye, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi çerçevesinde gelecek yıl bütçesinden 5 milyar 52 milyon lira ayıracak. Bu bütçe, Türkiye’nin uzay programlarındaki çalışmalarını sürdürmesini ve uzayda daha fazla söz sahibi olmasını hedefliyor.

2025 İçin Bütçede Artış

Türkiye, bu yıl insanlı ilk uzay misyonunu başarıyla gerçekleştirdi. Bu başarı, Türkiye’yi uzay ve havacılıkta öncü ülkeler arasında üst sıralarda tutma hedefini güçlendiriyor. Uzay ve havacılık alanında 2024 için ayrılan 4 milyar liralık bütçenin, 2025 yılı için 5 milyar 52 milyon lira olarak belirlenmesi, bu alandaki kararlılığı göstermektedir.

2027’de Bütçe 7 Milyar Liraya Ulaşacak

Bütçede öngörülen artış, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ile birlikte ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A’yı uzaya göndermesiyle de doğrudan bağlantılı. Milli Uzay Programı çerçevesinde yer alan “Ay’a ilk temasın sağlanması” hedefi için de çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Ay Projesi kapsamında 2026 yılında Ay ile ilk teması kurması planlanan uzay aracının tasarım ve üretim süreci TÜBİTAK UZAY tarafından yürütülüyor.

Uluslararası Uzay Kongresi 2026’da Türkiye’de

2026 yılında Türkiye, dünyanın en büyük uzay etkinliği olan Uluslararası Uzay Kongresi (IAC)’ne ev sahipliği yapacak. Bu etkinlik, uzay alanındaki gelişmeleri takip etmek ve Türkiye’nin uluslararası arenada tanıtımını yapmak açısından büyük bir fırsat sunacak.

Gelecek Dönem Projeleri ve Bütçeleri

Gelecek yıllarda daha pek çok önemli projeyi hayata geçirmeyi planlayan Türkiye, uzay ve havacılık programları için 2026 yılında 5 milyar 984 milyon 396 bin lira ayırdı. 2027 yılı için ise derin uzay çalışmalarındaki itki sistemlerinde kullanılmak üzere füzyon teknolojisinin geliştirilmesi amacıyla kurulacak olan AR-GE merkezinin tamamlanmasının beklendiği 6 milyar 802 milyon 903 bin lira ayrılması öngörülüyor.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Bütçesi

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), kritik öneme sahip uzay ve havacılık teknolojileri ile bilimlerinde mevcut kapasiteyi artırmayı hedefliyor. 2025-2027 döneminde Ay ve derin uzay çalışmalarının yanı sıra, eğitim, ortak teknoloji geliştirme, deneyler ve uzay havasındaki değişimleri izlemek üzere kurulacak Uzay Havası Uygulama Merkezinin tamamlama çalışmaları gibi çeşitli projeler yürütülecek.

TUA’ya gelecek yıl ayrılan bütçe 2 milyar 344 milyon 953 bin lira olarak belirlenirken, bu bütçe 2026 için 2 milyar 781 milyon 864 bin lira ve 2027 için 3 milyar 163 milyon 928 bin lira olarak planlandı.

Milli Uzay Programı Hedefleri

Türkiye, yeni nesil uydu geliştirme alanında dünyayla rekabet edebilecek ticari markalar yaratmayı hedefliyor. Ülkeye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirilmesi, uzaya erişim sağlanması ve uzay limanı kurulması da programın ana hedefleri arasında yer alıyor. Ayrıca, astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında ülkenin kapasitesini artırmayı amaçlıyor.

Türkiye, 600 milyar dolara ulaşması beklenen uzay ekonomisinden pay alma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Uzay ve havacılık alanındaki bu yatırımlar, Türkiye’yi uluslararası alanda daha rekabetçi bir ülke konumuna taşıyacak.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.