Doktorlar, tuvalette uzun süre oturmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve kolon kanseri gibi hayati risklerin habercisi olabileceği konusunda uyarıyor. Bağırsak cerrahı Dr. Lai Xue, bu alışkanlığın potansiyel zararlarını vurguluyor ve verilerin, son 30 yılda genç yaş gruplarında kolon kanseri vakalarının %50 oranında arttığını gösterdiğini belirtiyor.
Teksas Üniversitesi Southwestern Tıp Merkezi’nden kolorektal cerrah Dr. Lai Xue, tuvalette geçirilen uzun sürelerin sadece hemoroid ve idrar kaçırma riskini artırmakla kalmayıp, daha ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini açıklıyor. Dr. Xue, “Tuvalet oturağı kalçalara baskı yaparak bölgedeki damarlarda kan birikimine neden olur. Bu durum, anüs çevresindeki hassas bölgede kan basıncını artırır ve hemoroid riskini yükseltir” ifadelerini kullandı.
CNN’e konuşan uzman, bu durumun damarlarda “tek yönlü valf” etkisi yaratarak, kanın giriş yapıp çıkış yapamamasıyla sonuçlandığını belirtti.
Birmingham Üniversitesi Onkoloğu Dr. Shivan Sivakumar, bağırsak kanseri vakalarının genç yetişkinler arasında hızla arttığını vurguluyor. Bu durumu “salgın” olarak nitelendiren Dr. Sivakumar, “Şu anda gençlerde kanser salgını var. Bunun nedeni tam olarak bilinmiyor, ancak daha fazla hastanın karın kanserine yakalandığını gözlemliyoruz” dedi.
Verilere göre, her yıl yaklaşık 45.000 bağırsak kanseri vakası teşhis ediliyor ve bu hastalık, Birleşik Krallık’ta yılda 17.000’e yakın ölüme neden oluyor.
Uzmanlar, kolon kanseri riskini azaltmak için şu önerilerde bulunuyor: