Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, uzaydaki ikinci yaşını kutlarken, İMECE-2 ve İMECE-3’ün 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak göreve başlaması planlanıyor.
İMECE’nin Uzayda İkinci Yılı ve Gelecek Projeler
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE’nin uzaydaki ikinci yılını başarıyla tamamladığını açıkladı. 15 Nisan 2023’te ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle fırlatılan İMECE, alçak Dünya yörüngesinde görev yaparak Türkiye’ye stratejik katkılar sağlıyor. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE, yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranına sahip kritik bileşenlerle donatıldı.
İMECE’nin Özellikleri ve Yüksek Performansı
İMECE, metre altı çözünürlüklü elektro-optik kamerası ve diğer yerli ve milli imkanlarla üretilen bileşenleri ile dikkat çekiyor. Uydunun sağladığı yüksek hızda veri aktarımı, saatlik 320 megabit hızıyla elde edilen verilerin yer istasyonlarına hızlı ve etkin bir şekilde iletilmesini sağlıyor. İMECE, aynı anda 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde bir alanın görüntüsünü tarayabiliyor.
Yeni Nesil Takım Uydular: İMECE-2 ve İMECE-3
İMECE projesi, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki birikimini ileriye taşıyan bir adım oldu. İMECE ile kazanılan mühendislik deneyimi ve geliştirilen alt sistemler sayesinde, Türkiye’nin uzay alanındaki yeni projeleri olan İMECE-2 ve İMECE-3 takım uyduları başlatıldı. Bu projeler, 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak yörüngede görev yapmaya başlayacak.