Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu ile ilgili yaptığı açıklamada, bu tesisin Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda üretimi ikiye katlayacağını belirtti. İlk fazda 10 milyon metreküp olan üretim, bu platform sayesinde 20 milyon metreküpe çıkarılacak. Bayraktar, bu üretimin 4,4 milyon haneye yeteceğini ifade etti.
Çanakkale’nin Biga ilçesi Karabiga beldesindeki İÇDAŞ Limanı’ndan Singapur’dan gelen yüzer platform karşılandı. Bayraktar, bu tesisin Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynayacağını ve günlük 10-10,5 milyon metreküp üretim kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Bu üretim üssü, Karadeniz’deki gazın deniz tabanından çıkarılması ve işlenip karaya ulaştırılması sürecini gerçekleştirecek.
Bakan Bayraktar, 2026 yılında bu platformun üretime tam kapasite geçeceğini ve yaklaşık 9 milyon haneye yetecek doğal gaz üretiminin sağlanacağını belirtti. Ayrıca, platformun 20 yıl boyunca Karadeniz’de sabit bir şekilde faaliyet göstereceği ve bu sürede 7/24 vardiya usulüyle çalışacağını ifade etti.
Yüzer gaz platformu Türkiye’de.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: 20 yıl boyunca günlük 10 milyon metreküplük doğal gaz üretecek. pic.twitter.com/ke6zzSRbeE
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) September 20, 2024
Bayraktar, Karadeniz’de yeni keşifler için çalışmaların sürdüğünü ve sondaj gemilerinin bu keşifler için hazır olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Somali’de de sismik araştırmaların yapılacağını ve bu kapsamda Oruç Reis Gemisi’nin yurt dışı operasyonlarına başlayacağını belirtti.
Türkiye’nin Doğal Gaz Depolama Hedefleri ve Enerji Güvenliği