Türkiye’nin İlk Elektrikli Tren Seti Üretim Aşamasına Geçti: 2026-2027 Yıllarında 14 Set Üretilecek

Türkiye’nin İlk Elektrikli Tren Seti Üretim Aşamasına Geçti: 2026-2027 Yıllarında 14 Set Üretilecek
REKLAM ALANI
Yayınlama: 09.02.2025
A+
A-

Türkiye’nin yerli ve milli üretimle geliştirilen ilk elektrikli hızlı tren seti üretim aşamasına geçti. Bu kapsamda, 2026 ve 2027 yıllarında toplam 14 set üretilmesi hedefleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu projeyle Türkiye’nin raylı sistem araçlarında dünya çapında bir oyuncu haline geldiğini belirtti.

Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Üretimi Başladı
Türkiye’nin 225 km/saat hız yapabilen milli elektrikli hızlı tren setinin üretimine başlandı. Sakarya Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Gövde Kaynağı Töreni’nde konuşan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin son yıllarda yerli sanayi alanında büyük adımlar attığını ve bu projeyle de küresel düzeydeki hedeflerini büyüttüklerini dile getirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Tarihe Damga Vuran Bir Süreç Yaşıyoruz”
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin artık kendi otomobilini, savaş uçaklarını, helikopterlerini, gemi ve elektrikli tren setlerini ürettiğini ifade ederek, bu gelişmelerin milletin öz güveninin ve aydınlık geleceğinin simgesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, “Bir zamanlar bayrak ipi dahi üretemeyen Türkiye’nin, artık dünyanın en önemli stratejik teknolojilerini üretiyor olması büyük bir başarıdır,” dedi.

Yerli Tren Setleri Üretimi ve Hedefler
Uraloğlu, Türkiye’nin Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarını genişletme konusunda önemli adımlar attığını belirtti. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğunun, 13.919 kilometreye yükseldiğini aktaran Uraloğlu, Türkiye’nin Avrupa’nın 6., dünyanın 8. büyük hızlı tren işletmecisi olduğunu söyledi. Ayrıca, 2023 yılında saatte 160 kilometre hız yapabilen yerli elektrikli tren setlerinin Adapazarı-Gebze hattında hizmete girdiği bilgisini verdi.

2026-2027 Yıllarında 14 Milli Elektrikli Tren Seti Üretilecek
Türkiye’nin ilk yerli elektrikli hızlı tren setinin üretim süreci hızla devam ederken, 2026-2027 yılları arasında toplamda 14 set üretilmesi planlanıyor. Bu trenler, 8 araçtan oluşacak ve 584 yolcu kapasitesine sahip olacak. Yüksek konfor ve gelişmiş güvenlik önlemleriyle donatılacak olan trenler, aynı zamanda engelli yolcular için özel asansörler de içerecek.

Trenlerde Hangi Özellikler Bulunacak?
Yeni tren setlerinde, Wi-Fi erişimi, otomatik tren durdurma sistemi, yangın ihbar sistemleri, görsel ve işitsel yolcu bilgilendirme gibi çeşitli özellikler bulunacak. Ayrıca, yolcuların yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri otomatlar ve mutfak bölümleri de trenin içinde yer alacak.

Yerli ve Milli Raylı Sistem Araçları Üretimi
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin raylı sistem araçları alanında büyük bir üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Bu yıl 20 yeni elektrikli lokomotif üretileceğini ve 95 lokomotifin 2027’ye kadar teslim edileceğini söyledi. Ayrıca, Gaziray hattında kullanılmak üzere 8 banliyö tren seti üretileceği ifade edildi.

Sivas, Sakarya ve Eskişehir’de Yeni Fabrikalar Kurulacak
Uraloğlu, TÜRASAŞ’ın üretim kapasitesini artırmak amacıyla Eskişehir, Sakarya ve Sivas‘ta yeni fabrikalar kuracaklarını açıkladı. Bu fabrikalarla makine üretimi ve kapasite artışı sağlanarak Türkiye’nin raylı sistem araçları üretiminde daha da güçlü bir konum elde etmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin Demir Yolu Sanayisindeki Küresel Hedefleri
Bakan Uraloğlu, 2024 yılında küresel hızlı tren pazarının 42,8 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirtti. Türkiye’nin raylı sistem araçları alanında daha fazla pay almak için çalışmalarını sürdürdüğünü ve bu alandaki hedeflerini büyüttüklerini dile getirdi.

2026 Yılında 225 km Hız Yapabilen Elektrikli Trenler Yollarda
Milli elektrikli hızlı tren setlerinin 2026-2028 yılları arasında üretileceği ve toplamda 14 setin üretileceği bilgisini veren Bakan Uraloğlu, yurt dışından tren temin etme ihtiyacının çok yakın gelecekte ortadan kalkacağını belirtti. Türkiye’nin şehir içi raylı sistem araçları ihtiyacının da 4 bin adede kadar çıkacağını ve bu araçların yerli üretimle karşılanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

TÜRASAŞ’ın Gelecekteki Üretim Hedefleri
Uraloğlu, TÜRASAŞ’ın 100 yılı aşkın deneyimiyle Türkiye’nin raylı sistemler imalat sektöründeki en büyük temsilcisi konumunda yer aldığını ve bu alanda büyük bir üretim kapasitesine sahip olduklarını belirtti.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.