Türkiye Ekonomisi İkinci Çeyrekte Yüzde 2,5 Büyüdü

Türkiye Ekonomisi İkinci Çeyrekte Yüzde 2,5 Büyüdü
REKLAM ALANI
Yayınlama: 02.09.2024
0
A+
A-

 

Türkiye ekonomisi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 oranında bir büyüme kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu döneme ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, GSYH’nin zincirlenmiş hacim endeksi bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 2,5 arttı.

Sektörler Üzerine Detaylı Analiz

GSYH’yi oluşturan sektörler incelendiğinde, ikinci çeyrekte büyüme gösteren alanlar şöyle sıralandı: Diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4, inşaat yüzde 6,5, tarım sektörü ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,2, hizmetler yüzde 2,9 ve mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 0,6 oranında arttı. Ancak, sanayi sektörü yüzde 1,8 oranında bir azalma yaşadı.

Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Veriler

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,8 oranında bir artış gösterdi. Cari fiyatlarla hesaplanan GSYH, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 78,6 artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon TL oldu. Bu değerin ABD doları bazındaki karşılığı ise 308 milyar 158 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tüketim ve İhracat İstatistikleri

Yılın ikinci çeyreğinde yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,6 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,7, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,5 oranında artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 0,04 artarken, ithalat yüzde 5,7 oranında azaldı.

İş Gücü Ödemeleri ve Net İşletme Artığı

İş gücü ödemeleri, ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 112,4 oranında bir artış gösterdi. Net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 47,7 oranında bir artış yaşadı. İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı, geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 33,8 iken, 2024 yılında bu oran yüzde 40,8 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise geçen yıl yüzde 44,6 iken bu yıl yüzde 37,4 olarak gerçekleşti.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.