Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türk dünyasında ortak tarih yazımı için atılacak adımların önemine vurgu yaptı. Yıldırım, “Sadece tarihi okuyan değil, tarih yazacağız, yazdığımız tarihi de tüm dünyaya ve gelecek kuşaklara armağan edeceğiz” diyerek, Türk Devletleri Teşkilatı şemsiyesi altında yapılacak çalışmalarla bu hedefe ulaşacaklarını belirtti.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen Türk Dünyası Tarihi Çalıştayı, Türk dünyasında tarih yazımını akademik bir zemine oturtmayı amaçlıyor. Yıldırım, Türk Akademisi ve ilgili kurumların yoğun çalışmaları ile tarihi gün yüzüne çıkaracaklarını söyledi. Ayrıca, geçmişteki fikir ayrılıklarının giderileceği ve 15. yüzyıl öncesine dair çok daha fazla bilginin ortaya konulacağı belirtildi.
Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Derya Örs, Türk tarihinin sadece galipler ve mağluplar üzerinden değil, daha kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı. Türk dünyası için daha fazla kardeşlik ve işbirliği gerektiğini söyleyen Örs, Türk Ortak Alfabesi girişiminin bu yöndeki en değerli örneklerden biri olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Yüksel Özgen de, Türk Tarih Kurumu tarafından yürütülen çalışmalara dikkat çekti. Özgen, Türk dünyası üyelerinin 300 milyon insanlık büyük bir aile oluşturduğunu, bu gücün tarih yazımında da etkin olacağını ifade etti. Ayrıca, Ortak Türk Alfabesi girişiminin Türk dünyasının birleşmesi ve tarih yazımının hızlanması için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev, Türk Devletleri Teşkilatı tarafından yürütülen projeyle ilgili detaylar verdi. Mustafayev, Türk Ülkeleri Tarihi adlı bu büyük çalışmanın 2025 yılı sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı. Çalışmanın, Türk halkları arasında ortak tarih bilincini oluşturmayı ve kültürel mirası dünyaya tanıtmayı amaçladığını belirtti.