Türkiye’de, Eylül 2024 sonu itibarıyla TRABİS (.TR Ağ Bilgi Sistemi) kayıtlarında yer alan aktif alan adı sayısı 1 milyon 270 bine ulaştı. Bu önemli dönüm noktasına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan çalışmalar ve düzenlemelerle erişildi.
1991’de başlayan süreçle birlikte, Türkiye’deki “.tr” alan adı yönetimi ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülmeye başlandı. Ancak, 2008 yılında çıkarılan 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile bu sorumluluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi. Böylece alan adı yönetimi, 2010 yılında yürürlüğe giren “İnternet Alan Adları Yönetmeliği” ile BTK’ya verilmiş oldu.
TRABİS, 14 Eylül 2022’de faaliyete geçerek, “.tr” alan adı tahsisini dijital ortamda hızlandırdı. Resmi Gazete’de yayımlanan 10 Haziran 2023 tarihli İnternet Alan Adları Tebliği değişiklikleriyle, alan adı yönetimine dair önemli güncellemeler yapılmış oldu. Artık alan adı tahsisleri, öncelikli olarak kamu kurumları ve kamuya ait kuruluşlar tarafından alınıyor.
Bugün Türkiye’deki alan adı kayıtlarında, en büyük pay “com.tr” uzantılı alan adlarına ait. Bu uzantıyı 164 bin 528 ile “.tr”, 30 bin 62 ile “gen.tr” ve 28 bin 8 ile “org.tr” uzantıları takip ediyor. Ayrıca, çeşitli meslek gruplarına ait alan adları da mevcut.
TRABİS sistemi, alan adı uyuşmazlıklarını çözmek amacıyla “TR Alan Adları Uyuşmazlık Çözüm Merkezi”ni kurdu. Bu merkez, alan adlarının tahsisi, kullanımı veya ihlaliyle ilgili anlaşmazlıkları hızlı ve etkili bir şekilde çözmeyi hedefliyor. Türkiye’deki ve uluslararası standartlara uygun olarak, uyuşmazlıklar bağımsız hakemler aracılığıyla çözüme kavuşturuluyor.
Türkiye’deki “.tr” alan adı pazarında önemli bir büyüme yaşanıyor ve bu büyüme, alan adı yöneticileri ve internet kullanıcıları için birçok yeni fırsat yaratıyor.