TKİ Genel Müdürü Abdullah Çiftçi, “TKİ bünyesinde yıllara göre iş kazalarının sayısında son 20 yılda yüzde 85 ve son 10 yılda ise yüzde 30 azalma var.” dedi.
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Abdullah Çiftçi, 3. Maden Kurtarma Yarışması’nın açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıl 12 bin 771 kişiye çeşitli konularda eğitim verdiklerini belirtti.
Maden Arama Kurtarma Yarışması ve Deprem Müdahalesi
Maden Arama Kurtarma yarışmasının, ekiplerin koordineli ve organize olmasını sağladığını, bilgi akışını ve tecrübe paylaşımı olanağı sunduğunu ifade eden Çiftçi, “6 Şubat depremlerinde yaklaşık 10 bin madencimizin Türkiye’nin dört bir yanından gönüllü olarak gelerek yüzlerce vatandaşımızı kurtardığını gördük.” dedi.
Eğitim ve Tatbikatlarla Güçlenen Maden Kurtarma Ekibi
Madencilik sektörünün, yüksek katma değer sağlayan ve istihdam kapasitesi fazla olan dünyanın en kadim mesleklerinden biri olduğunu belirten Çiftçi, bu yıl 26 tatbikat gerçekleştirdiklerini ve yıl sonunda bu sayının 50’ye ulaşacağını açıkladı. Ayrıca, afet eğitim parkurlarının inşa edildiğini ve 320 madencinin eğitimlerinin tamamlandığını vurguladı. Önümüzdeki aylarda eğitim alan madenci sayısının toplam 700’e ulaşacağı bilgisini verdi.
“TKİ bünyesinde yıllara göre iş kazalarının sayısında son 20 yılda yüzde 85 ve son 10 yılda ise yüzde 30 azalma var. Kaza ağırlık oranına baktığımızda da son 20 yılda yüzde 65, son 10 yılda ise yüzde 19 azalma olduğunu görüyoruz. Hedefimiz sıfır iş kazası, bir çalışanımızın bile burnu kanamadan evine huzurla dönebilmesi.” şeklinde konuştu.
Kriz Yönetimi ve Eğitimler
6 Şubat depremlerinin bir dönüm noktası olduğunu belirten Çiftçi, eksikliklerden ders çıkararak doğru hamlelerle zorlukları başarıya dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Kriz yönetimi konusunun üzerinde durduklarını, birçok firmaya eğitimler verdiklerini ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş sertifikalandırma merkezleri ile çeşitli unvanlarda belgelendirme yapmaya devam ettiklerini ekledi.