İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Teos Antik Kenti’nde, Dionysos Tapınağı’nın etrafındaki sütunlar ayağa kaldırılarak tarihi miras canlandırılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras” projesi kapsamında, geçmişi milattan önce 1000’li yıllara uzanan Teos Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları yıl boyunca devam ediyor.
Teos Antik Kenti’nde Restorasyon Çalışmaları
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığındaki kazı ekibi, antik kentin önemli yapılarında restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Teos, milattan önce 3. yüzyılda şair, tiyatrocu ve müzisyenlerden oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği’ne ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Ayrıca, milattan önce 2. yüzyılda inşa edilen Dionysos Tapınağı’na da ev sahipliği yapan Teos, Anadolu’daki Dionysos adına yapılan tapınakların en büyüğü olarak değerlendiriliyor.
Dionysos Tapınağı’nın Sütunları Birleştiriliyor
Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, Teos Antik Kenti’nde kazı çalışmalarına 2010 yılından bu yana devam ettiklerini belirterek, Dionysos Tapınağı’nı çevreleyen sütunların birleştirilmesi çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Tapınağın yapısal ve tasarım açısından bazı sorunlar içerdiğini söyleyen Kadıoğlu, “Amacımız bu yapıyı daha anlaşılabilir hale getirmek ve kısmen ayağa kaldırarak turistik cazibesini artırmak” dedi. Tapınağın etrafındaki 26 sütunlu revaklardan 10’unun restorasyonunun devam ettiğini belirten Kadıoğlu, bu yapıyı üç boyutlu hale getirerek, ziyaretçilerin daha iyi anlamasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Teos’un Ziyaretçi Sayısında Artış
Teos’un, milattan önce 1000 yılına kadar uzanan geçmişiyle, 12 İyon kentinden biri olarak önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, kentin 3000 yıl önce yerleşim gösterdiğini belirten arkeolojik veriler ve seramik buluntularına da dikkat çekti. Kadıoğlu, Teos’un müzisyenler, şairler ve sanatçılar için bir merkez olduğunun altını çizerek, “Kentte, ünlü lirik şair Anakreon’un yetişmiş olması ve Dionysos Tapınağı’nın inşasında ünlü mimar Hermogenes’in rolü kentin sanatla olan güçlü bağlarını ortaya koyuyor” dedi.
Teos’un Tarihi Değerleri ve ‘Lucullus Mermeri’
Teos’ta çıkarılan özel siyah mermer, kentin tarihi değerleri arasında önemli bir yer tutuyor. Prof. Dr. Kadıoğlu, milattan önce 1. yüzyılda Romalı General Lucullus tarafından keşfedilen ve ‘Lucullus mermeri’ olarak adlandırılan bu mermerin 450 farklı kente yayıldığını belirtti. Bu mermerin, siyah olmasından dolayı ‘Africano mermeri’ olarak da bilindiğini ekledi.
Geleceğe Miras Projesiyle Artan Turizm Potansiyeli
Kazı ve restorasyon çalışmalarının Teos’un turizm potansiyelini artıracağını vurgulayan Kadıoğlu, 2024 yılında 70 bin ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, Tanrıça Roma ve Augustus Tapınağı kazılarının bu yıl tamamlanması planlanıyor.