TBMM’nin Yeni Dönemdeki Gündemi Ekonomi

TBMM’nin Yeni Dönemdeki Gündemi Ekonomi
REKLAM ALANI
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılı ile birlikte önemli ekonomik konulara odaklanacak. Meclis’in ilk haftasında Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine sunum yapacak ve ardından 2025 yılı bütçe teklifi Meclis’e sunulacak.

 Meclis Çalışmalarına Yeniden Başlıyor

TBMM, 28. Dönem 3. Yasama Yılı’nın açılışını gerçekleştirmek üzere, 2 aylık bir aranın ardından çalışmalarına başlayacak. 1 Ekim’de TBMM Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak ve saygı duruşunda bulunulacak. Anıttaki törenin ardından, TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te açılacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, açılışta sunuş konuşması yapacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı Genel Kurula takdim edecek.

Kurtulmuş’un konuşmasının ardından, İstiklal Marşı okunacak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kuruluna hitap edecek. Açılışta, devlet protokolü ile davetiye gönderilen izleyiciler dışında, TBMM’ye ziyaretçi kabul edilmeyecek.

İlk Mesai 2 Ekim’de

Genel Kurul, yeni yasama yılının ilk mesaisini 2 Ekim Çarşamba günü yapacak. İlk olarak Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi görüşülecek. Geçen yasama yılında ilk bölümü tamamlanan bu teklifin ikinci bölümü üzerindeki görüşmelerin ardından, tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ve 9. Yargı Paketi’nin görüşmelerine geçilecek.

Ayrıca, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu ile TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonunun hazırladığı raporlar da Genel Kurul gündemine alınacak.

 Ekonomi Gündemi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, milletvekillerine ekonomik durum hakkında kapsamlı bir sunum yapacak. Bu sunumda Türkiye ekonomisi, enflasyon, ve para politikası konuları ele alınacak.

 2025 Yılı Bütçesi

TBMM’nin ikinci önemli gündem maddesi ise 2025 yılı bütçesi olacak. Bütçe, ekim ayında Meclis’e sunulacak ve görüşmeler, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak.

Meclis, ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde kanuni düzenlemeler için de çalışmalar yapacak. OVP’de sıralanan bazı önemli reform alanları şunlardır:

  • Vergi Harcamaları: Etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması.
  • Sosyal Güvenlik: İstihdamı teşvik eden düzenlemelerin hayata geçirilmesi.
  • Otomatik Katılım Sistemi: İkinci basamak emeklilik sistemi kurulması.
  • İş Kanunu: Sosyal taraflarla diyalog içinde yapılan değişiklikler.
  • Sosyal Güvenlik Mevzuatı: Yeni nesil esnek çalışma şekillerine uyum sağlanması.
  • Yargılama Süreçleri: Etkinliğin artırılması ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin güçlendirilmesi.
  • İcra ve İflas Mevzuatı: Güncellenmesi.
  • Yeşil Dönüşüm: Karbon fiyatlandırma mekanizması tesis edilmesi.

Salı ve Çarşamba günleri, Mecliste grubu bulunan bazı siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilmesi bekleniyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.