Tarife Belirsizliği ve Zayıflayan Dolar Emtia Piyasalarını Dalgalandırdı

Tarife Belirsizliği ve Zayıflayan Dolar Emtia Piyasalarını Dalgalandırdı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.04.2025
A+
A-

ABD’nin ticaret politikaları, altın ve gümüş gibi değerli metallerde sert yükselişlere neden olurken petrol, kahve ve kakao gibi ürünlerde düşüşe yol açtı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik gümrük tarifeleriyle ilgili çıkışları, emtia piyasalarında geniş çaplı dalgalanmalara neden oldu. Artan ticaret savaşı endişeleri ve resesyon riskleri, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine yol açarken, zayıflayan dolar da fiyatlamaları derinden etkiledi.

Dolar Endeksi 99,014’e Geriledi

Geçtiğimiz hafta, Temmuz 2023’ten bu yana ilk kez 100 seviyesinin altını gören dolar endeksi, 99,014 seviyesine kadar düşerek Nisan 2022’den beri en düşük düzeyini test etti. Analistler, ABD ekonomisinin tarife belirsizlikleri nedeniyle kolay toparlanamayacağını belirtiyor. Doların zayıflaması, birçok emtiada alım fırsatları doğururken bazı ürünlerde ise aşağı yönlü baskı yarattı.

Altın Tarihi Zirveye Ulaştı

ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının şiddetlenmesi, yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelmesine neden oldu. Altının ons fiyatı cuma günü 3.245,43 dolarla tarihi zirvesine çıktı. Haftayı ise 3.238 dolardan tamamladı. Gümüşteki toparlanma da dikkat çekti; fiyatlar haftalık bazda %9,1 yükseldi.

Değerli Metaller Haftalık Artış (%)
Gümüş 9,1
Altın 6,6
Platin 2,9
Paladyum 0,3

Baz Metallerde Pozitif Hava

Tarife gerilimiyle haftaya düşüşle başlayan baz metaller, doların değer kaybı ve Trump’ın tarifeleri erteleme açıklamalarıyla toparlandı. Çinko dışındaki tüm metaller haftayı artışla kapattı.

Baz Metaller Haftalık Değişim (%)
Bakır +4,1
Nikel +3,0
Kurşun +0,5
Alüminyum +1,0
Çinko -0,2

Petrol ve Doğal Gaz Fiyatları Geriledi

Tarife adımlarının küresel enerji talebini düşüreceği beklentisi, petrol ve doğal gaz fiyatlarını aşağı çekti. Brent petrolün varil fiyatı 58,22 dolara kadar gerileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Doğal gaz fiyatları da %7,7 oranında düştü.

Tarım Emtialarında Karışık Seyir

Tarım ürünleri tarafında, kötü hava koşulları ve zayıflayan dolar bazı ürünlerde artışa yol açarken, tarife endişeleri özellikle kahve ve kakaoyu olumsuz etkiledi.

Tarım Emtiası Haftalık Değişim (%)
Buğday +4,8
Mısır +7,8
Soya fasulyesi +7,8
Pirinç +3,3
Şeker -5,4
Kahve -2,8
Kakao -1,5
Pamuk +5,8

Kahve ve kakaoda yaşanan düşüş, ABD’nin Vietnam ve Batı Afrika’ya uyguladığı yüksek ithalat vergilerine dair endişelerden kaynaklandı. Vergiler kaldırılmış olsa da pazar daralması korkusu fiyatlara olumsuz yansıdı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.