Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman, Avrupa Şirketlerinin Tecrübesinden Yararlanmak İstediklerini Söyledi

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman, Avrupa Şirketlerinin Tecrübesinden Yararlanmak İstediklerini Söyledi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.04.2025
A+
A-

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenen Birinci Avrupa Birliği (AB) – Orta Asya Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Rahman, Avrupa şirketlerinin yatırımlarını çekmek ve yeni teknolojilerden faydalanmak istediklerini vurguladı.

AB ile İleri Düzey İşbirliği ve Yatırım Çekme Hedefi

Rahman, Tacikistan’ın dış politikasının önceliklerinden birinin AB ile ikili ve çok taraflı ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirterek, “Orta Asya ile Avrupa Birliği Arasındaki İlişkilerin Derinleştirilmesine Yönelik Yol Haritası”nın bölgesel işbirliği ve bağlılık açısından önemli bir belge haline geldiğini ifade etti.

Ülkesinin sanayi, enerji, tarım ve doğal kaynaklar alanındaki potansiyeline değinen Rahman, Avrupa şirketlerinin bu alanlardaki yatırımlarından yararlanmak istediklerini söyledi.

Enerji ve Yenilenebilir Kaynaklar Alanındaki İşbirliği

Rahman, enerji sektörünün özellikle hidroelektrik enerjisi ve yenilenebilir enerji alanlarında büyük önem taşıdığını belirtti. Bu bağlamda, Tacikistan’ın 2030 yılına kadar toplam elektrik üretiminin %10’unu güneş ve rüzgar enerjisinden elde etmeyi planladığını vurguladı. Ayrıca, 2032’de elektrik üretiminin tamamının yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını hedeflediklerini ve Tacikistan’ı “yeşil enerji ülkesi” haline getirmeyi amaçladıklarını ekledi.

Rahman, Avrupa’nın yatırımcılarını hidroelektrik tesislerinin inşası ve modernizasyonuna yatırım yapmaya çağırdı. Yenilenebilir enerjiye yönelik işbirliğinin, bölgesel kalkınma için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Yeşil Ekonomi ve Eğitim İşbirliği

Rahman, ayrıca, ülkesinde yeşil ekonomi alanındaki girişimlere dikkat çekerek, Avrupa üniversitelerinin Tacikistan’da şubeler açmasını ve bölge ülkeleri için Avrupa üniversitelerinde kontenjanların artırılmasını talep etti. Eğitim ve kültürel ilişkilerin genişletilmesinin de sürdürülebilir bölgesel işbirliği açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Bölgesel Ulaşım ve Turizm İşbirliği

Bölgesel ulaşım ve iletişim altyapısındaki işbirliğinin önemine değinen Rahman, özel sektörün gelişmesi, istihdamın artırılması ve yüksek vasıflı uzmanların yetiştirilmesi için işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, turizmin bölgesel ilişkilerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Buzulların Korunması ve Küresel Sorunlara Karşı Eylem

Rahman, Tacikistan’ın buzulların korunması da dahil olmak üzere küresel çevresel sorunlara yönelik girişimlerini hatırlatarak, bu konuda bir üst düzey uluslararası konferans düzenleyeceklerini duyurdu. Konferans, 2025 yılının Mayıs ayında Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleştirilecek.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.