Türkiye, sanayi alanındaki küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla “mega endüstriyel parklar” ve “endüstri şehirleri” kurarak stratejik yatırımlarını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, nitelikli iş gücü ihtiyacına yönelik olarak “sanayi ve teknoloji kolejleri” de oluşturulacak.
Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Güçlü Yatırımlar
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” belgesine göre, Türkiye yerli ve milli üretim odaklı politikalarla sanayisizleşme riskini bertaraf ederken, yeşil ve dijital dönüşümle de küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Ülkede halihazırda 366 OSB faaliyet gösterirken, planlı sanayi alanlarının genişlemesi ve mevcut altyapının güçlendirilmesi hedefleniyor.
“Mega Endüstriyel Parklar” ile Bölgesel Yatırımlar
Türkiye, stratejik ulusal ve bölgesel yatırımlar için “Mega Endüstriyel Parklar” kuracak. Bu parklar, lojistik altyapı, yeşil dönüşüm, AR-GE ve inovasyon merkezleriyle donatılacak. Samsun-Mersin hattındaki 16 ilde toplam 166 bin hektarlık potansiyel sanayi alanı tespit edilmiş durumda.
Sanayi ve Teknoloji Kolejleri ile Nitelikli İş Gücü
Ayrıca, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla “sanayi ve teknoloji kolejleri” kurulacak. Bu kolejler, sanayiyle doğrudan etkileşim içinde olan eğitim ve uygulama programlarıyla genç yetenekleri sanayiye kazandıracak. Üretim ve eğitim paydaşlarının desteğiyle şekillendirilecek bu kolejler, meslek ve istihdam odaklı eğitim sunacak.
Yerel Kalkınma ve KOBİ Destekleri
Yerel kalkınmayı hızlandıracak adımlar da atılacak. Her ilden öncelikli yatırım konuları belirlenecek ve kalkınma ajansları aracılığıyla yerel kalkınma desteklenecek. Ayrıca, KOBİ’lere yönelik finansman olanakları genişletilecek ve teknoloji transferi teşvik edilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıklamaları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki stratejik yatırımların “teknolojik, sosyal, çevresel altyapısı hazır, lojistik bağlantıları güçlü mega endüstriyel parklar” ile hayata geçirileceğini açıklamıştı. Ayrıca, “sanayi ve teknoloji kolejleri” ile sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirileceğini vurgulamıştı.