Sanat Sokağı’nda Sahaflar Çarşısı: Kitapseverler İçin Eşsiz Bir Fırsat

Sanat Sokağı’nda Sahaflar Çarşısı: Kitapseverler İçin Eşsiz Bir Fırsat
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.09.2024
A+
A-

15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü dolayısıyla kanser hastaları ve hekimler, ‘Lenfoma için pedalla’ etkinliği düzenledi.

Sanat Sokağı’nda Nadir Eserler ve İlk Baskılar

Fatih Belediyesi tarafından Sanat Sokağı’nda kurulan Sahaflar Çarşısı, kitap tutkunlarına nadide eserler, orijinal baskılar ve ilk baskı kitapları bulma fırsatı sunuyor. Etkinlik, 15 Eylül’e kadar kitapseverleri ağırlayacak. Fatih Belediye binasının hemen yan sokağında gerçekleştirilen etkinlik, Sahaflar Çarşısı’nın zengin koleksiyonlarıyla dikkat çekiyor.

Sahafların Sorunları ve Gelecek Beklentileri

Etkinliğe katılan sahaflardan Altan Akkuş, Cevat Besi ve Yusuf Başder, sahaflık geleneğinin geçirdiği değişimi ve etkinliğe olan ilgi ve beklentilerini AA muhabirine anlattı.

Altan Akkuş, 2002’de emekli olduktan sonra sahaflığa başladığını belirterek, “Büyük fuarlara katıldım, büyük sahaflarda çalıştım. Ancak günümüzde sahafların gelirinin az, giderinin çok olması büyük bir problem. Kiralar, sahafların çoğunu merkezi yerlerdeki dükkanlarını kapatıp evlerinde ya da internette bu işi yapmaya zorladı. Bu durum müşteri ilişkilerini olumsuz etkiliyor” dedi. Ayrıca, belediyelerin sahaf etkinlikleri düzenlemesinin önemini vurgulayan Akkuş, “Her yıl 4-5 festivale katılabiliyorum. Kitap maliyetlerinin yükselmesi sahaflara yönelimi artırdı. Sahaflıkta önemli olan müşterinin istediği kitabı bulmak değil, aradığı kitaba benzer, belki daha çok bilgi içeren diğer kitapları gösterip ona yardımcı olmaktır” şeklinde konuştu.

Sahaflık ve Kültür Aktarımı

Cevat Besi, sahaflığı “kültür aktarıcısı” olarak tanımlayarak, “İstanbul’un 20 milyonluk bir metropol olduğunu göz önüne aldığımızda, İstanbul’da yeterince sahaf yok. Mevcut olanlar da sahaflık kavramını yeterince karşılamıyor olabilir” dedi. Besi, belediyelerin sahaf etkinlikleriyle halkla doğrudan temas imkanı bulduklarını belirtti ve gençlerin sahaflarla tanışmasının önemini vurguladı. “Görünürlüğümüzün artması açısından yapılabilecek şeyler var. 2008’den beri çeşitli etkinliklerde yer alıyoruz. Bu tür etkinliklerin artırılması gerekiyor” dedi.

Yusuf Başder ise, kitap okuma oranlarının azaldığını kaydederek, “Mesleğe başladığım dönemdeki kitap okuma oranıyla şu anki arasında büyük bir fark var. Yine de gençlerden okuyanlar var. Belediyelerden fuar veya festival gibi etkinlikler bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Sanat Sokağı’ndaki Sahaflar Çarşısı, kitap tutkunlarına hem nadide eserler hem de sahaflık kültürünü deneyimleme fırsatı sunuyor. Kitap okuma alışkanlıklarını teşvik etmek ve sahafların görünürlüğünü artırmak adına düzenlenen bu etkinlikler, sahafların ve kitapseverlerin buluşma noktası olmaya devam edecek.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.