Pavel Durov’un Kefaleti Belirlendi: 5,56 Milyon Dolar

Pavel Durov’un Kefaleti Belirlendi: 5,56 Milyon Dolar
REKLAM ALANI
A+
A-

Savcı, Telegram kurucusu Pavel Durov’un kefaletini 5,56 milyon dolar olarak belirleyip resmi soruşturma başlattı.

Fransa’da Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un kefaleti 5,56 milyon dolar olarak belirlenerek resmi soruşturma altına alındı. Fransız savcı tarafından yapılan açıklamada, Durov’un Fransa’dan ayrılmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Soruşturma, platform üzerindeki suç faaliyetleriyle ilgili olarak yasadışı çete işlemlerine ortaklık, “örgütlü bir çetede suçların aklanması” ve yetkililere bilgi vermeyi reddetme gibi çeşitli şüpheli suçları kapsıyor.

Soruşturma ve Kefalet Şartları

Fransız savcılığın açıklamasına göre, Durov’un Fransa’da yargı denetimi altında kalması ve 5,56 milyon dolar (5 milyon avro) kefaletle serbest bırakılması gerekiyor. Ayrıca haftada iki kez Fransız polisine rapor vermesi gerekiyor.

Savcılar CNN’e yaptığı açıklamada, Durov’un Paris havaalanında gözaltına alındığını, günün erken saatlerinde Fransa’daki polis gözetiminden serbest bırakıldığını ve sorgulanmak üzere mahkemeye sevk edildiğini söyledi.

Hukuki Durum ve Suçlamalar

Çarşamba akşamı duyurulan resmi soruşturma, Fransız hukuk sisteminde suçluluk anlamına gelmiyor; ancak savcıların ciddi bir resmi soruşturmayı hak edecek kadar bir dava olduğuna inandıklarını gösteriyor. Durov henüz resmi olarak suçlanmadı. Fransız savcılığının açıklamasında, Fransa Ulusal Çocuk Bürosu’nun Telegram’dan insan ticareti, çevrimiçi nefret söylemi ve pedofili suçları gibi konularda mahkeme taleplerine “neredeyse hiç yanıt verilmediğini” bildirdiği vurgulandı.

Soruşturulan eylemler arasında, “örgütlü bir çetenin yasadışı işlem yapmasına olanak sağlayan bir platformun yönetiminde suç ortaklığı” da yer alıyor. Bu suç, azami 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.

Durov’un Gözaltı ve Yorumlar

39 yaşındaki Durov, Cumartesi günü Telegram’ın moderasyon eksikliğiyle ilgili bir emir üzerine Paris’in Bourget Havaalanı’nda gözaltına alındı. Platformunun dolandırıcılara, uyuşturucu kaçakçılarına ve çocuk pornografisi yayan kişilere yardım etmede suç ortaklığı yaptığı iddiaları da dahil olmak üzere bir dizi suçla ilgili soruşturuluyor.

Telegram’ın içerik denetiminin olmaması, terör örgütleri ve aşırı sağcılar tarafından kullanılması nedeniyle de inceleme altına alındı. Fransa yasalarına göre, bir kişinin suçlanmadan önce gözaltında tutulabileceği maksimum süre olan 96 saate kadar gözaltında tutuldu.

Durov’un tutuklanması, ifade özgürlüğü konusunda bir tartışma başlattı. Rusya, Paris’i Durov’u gözaltına aldığı için eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Bu durum, Fransız liderliğinin ifade ve konuşma özgürlüğünü koruma alanındaki tutumunu bir kez daha gözler önüne serdi.” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Durov’a dava açma kararının “hiçbir şekilde siyasi olmadığını” söyledi. Bu, Fransız liderlerin yargısal meseleye müdahale ettiği nadir bir durum.

Telegram, 2013 yılında Durov ve kardeşi Nikolai tarafından başlatıldı. Uygulamanın şu anda 950 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor ve bu da onu dünyada en yaygın kullanılan mesajlaşma platformlarından biri haline getiriyor.

Durov, 1984 yılında Sovyetler Birliği’nde doğdu ve 2014 yılında ülkeyi terk etti. Şu anda Telegram’ın genel merkezinin bulunduğu Dubai’de yaşıyor ve Fransız vatandaşı. Servetinin 9,15 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Eleştiriler ve Güvenlik Konuları

Telegram’ın özgür konuşma gruplarından övgü alırken, eleştirmenler uygulamanın yasadışı faaliyetleri koordine eden kişiler için güvenli bir liman haline geldiğini söylüyor. Durov, 2016’da CNN’e “Suçlulara karşı güvenli hale getirip hükümetlere açık hale getiremezsiniz,” demişti. “Ya güvenlidir ya da güvenli değildir.”

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.