Papa Francis, bu hafta Güneydoğu Asya’nın en büyük ülkesi Endonezya’ya yapacağı tarihi ziyaretle dikkatleri üzerine çekiyor. Katolik Kilisesi’nin 87 yaşındaki lideri, Papa II. Jean Paul’ün 35 yıl önceki Endonezya ziyaretinden sonra bu ülkeye gerçekleştirdiği ilk papalık ziyaretinde, 60 bin kişinin bulunduğu Cakarta’daki Gelora Bung Karno Stadyumu’nda ayin düzenleyecek. Ayrıca, daha küçük bir stadyumda 26 bin Katolik yer alacak.
Christina Sari, stadyumda kendisine ayrılan yeri başka bir cemaat üyesine vererek, “Sanırım herkes çok heyecanlı” ifadelerini kullandı. Papa’nın ziyareti nedeniyle, Endonezya’nın çeşitli bölgelerinden birçok Katolik’in Cakarta’ya geldiği belirtiliyor.
Endonezya’da Katolikler, nüfusun sadece yüzde 3’ünü oluşturmasına rağmen, toplamda 8-9 milyon kişiyi temsil ediyor. 20’li yaşlardaki cemaat üyelerinden Louisa Wijaya, “Bir papanın Vatikan’dan Endonezya’ya kadar yaptığı yolculuğu görmenin hayatta bir kez yaşanacak bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.
Ziyaret, Papa Francis’in Papua Yeni Gine ve Timor Leste’yi kapsayan dört ayaklı Asya-Pasifik turunun ilk adımı olacak. Timor Leste, ziyaret rotasında Katoliklerin çoğunlukta olduğu tek ülke.
Papa’nın Endonezya ziyareti, ülkenin en büyük ibadethanesi olan İstiklal Camii’ni ziyaret ederek dini hoşgörüyü teşvik etmeyi hedefliyor. İstiklal Camii’nin büyük imamı Nasaruddin Ömer, ziyaretin “dini topluluklar arasındaki ortak zemini tartışmak ve dinler, etnik kökenler ve inançlar arasındaki ortaklıkları vurgulamak” için bir fırsat sunduğunu belirtti.
Ancak, Endonezya’da bazı bölgelerde dini hoşgörünün zaman zaman sorgulandığı biliniyor. Temmuz ayında, Doğu Cava’daki Malang kentinde terörle mücadele polisi tarafından bir kişinin “ibadet yerlerine” saldırı planladığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.
Vatikan, Papa Francis’in gelişmekte olan ülkeleri ziyaret etmesinin, yoksul ve savunmasız topluluklarla olumlu ilişkiler kurmak amacı taşıdığını belirtti. Avustralya Katolik Üniversitesi’nden teoloji öğretim görevlisi Joel Hodge, “Papa Francis, özellikle ilgi görmeyen bölgeleri desteklemek konusunda istekli” dedi.
Ziyaretin maliyeti, hükümet tarafından 17,65 milyon dolar olarak belirlendi. Bu yüksek maliyetin, Papa’nın ziyaretinin parlaklığını nasıl etkileyeceği ise merak konusu.
Papa Francis’in Endonezya ziyareti, barış ve birlik mesajlarıyla dünya genelinde büyük bir etki yaratmayı hedefliyor. Ziyaret, hem Katolik hem de Müslüman topluluklar arasında köprüler kurma çabasını yansıtıyor ve dini hoşgörünün önemini vurguluyor.