Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı için uygulamaya alınacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli‘ne ilişkin genelgeyi yayımladı.
MEB’in resmi web sitesinde yayınlanan duyuruya göre, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. Genelge, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından imzalanarak tüm illere gönderildi.
Model çerçevesinde eğitimler 3 Haziran‘da eğitici eğitimleri ile başlamış olup, öğretmen eğitimi ise 2-6 Eylül tarihleri arasında il milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda yapılacak.
Eğitimler, eğitici eğitimi belgesi alan öğretmenler tarafından, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9. sınıf düzeyindeki derslere girecek öğretmenler için teorik ve uygulamalı olarak planlanacak. Eğitimler branş temelli yapılacak ve en fazla 50 kişilik gruplar şeklinde düzenlenecek.
Eğitici eğitimi belgesi olan öğretmenler, model kapsamı dışındaki sınıf düzeylerinde ders veren öğretmenlere de teorik ve uygulamalı eğitim verecek. Bu eğitimler, ilk dönem içindeki ara tatilde il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından planlanacak.
Okul yöneticileri de Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni‘ni inceleyecek ve modelin yapı taşları hakkında 1 Eylül’e kadar eğitime tabi tutulacak. Planlamalar, temel, bütünleşik ve üst düzey düşünme becerilerini içeren kavramsal becerilere göre yapılacak.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, her tür yerel şartta uygulanabilir olarak planlandı. Özel eğitim okullarında modelin öğretim programları kullanılacak ve öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP) bu modele göre hazırlanacak.
Model çerçevesinde yapılacak ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, öğrenci başarılarını sıralamak yerine, bilgi ve beceri düzeylerini ölçecek şekilde planlanacak. Sınıf içi ölçme ve değerlendirmeler, bilgi ve beceri bütünlüğünü ölçecek şekilde yapılacak. Akademik başarı sıralamaları yapılmayacak ve il, ilçe genelinde sınavlar düzenlenmeyecek.
Öğrenciler, ilkokul ve ortaokul kademelerinde dönem boyunca toplam 4 eser okuyacak ve bir eleştirel film analizi yapacaklar. Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde, öğretim programında yer alan metin seçimi ölçütlerine göre, eserlerin seçimi zümre öğretmenleri tarafından belirlenecek.