Türkiye’nin ‘Çelik Kubbe’ projesinin denizlerdeki önemli parçası olan ASELSAN GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, Mavi Vatan‘ın insansız hava araçları (İHA’lar), gemisavar füzeleri, savaş uçakları ve helikopterler gibi çeşitli tehditlere karşı korunmasında kritik bir rol üstlenecek.
ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE iş birliğiyle geliştirilen GÖKSUR, hava ve füze savunma alanındaki bilgi birikimi ve ileri teknolojileri ile dikkat çekiyor. GÖKSUR, deniz platformları için gemisavar füzeleri, silahlı/silahsız İHA’lar, seyir füzeleri, savaş uçakları ve helikopterler gibi tehditlere karşı hava ve füze savunma görevini üstleniyor. Özellikle satha yakın uçan tehditlere karşı geliştirilmiş olan bu sistem, Türk donanmasının savunma yeteneklerine önemli katkılarda bulunacak.
GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, 360 derece tehdit imha yeteneği, yeni nesil IIR (Infrared Imaging Radar) arayıcı başlıklı güdümlü mermi ve çoklu hedef önleme özellikleri ile öne çıkıyor. Bu sistem, müstakil olarak veya platforma entegre bir şekilde çalışabilir ve veri bağı ile ara safha güdüm, yüksek tek atım önleme olasılığı gibi birçok ileri özelliği barındırıyor. Ayrıca, modüler tasarım yaklaşımıyla çeşitli konfigürasyonlara sahip çözümler sunuyor.
GÖKSUR, TÜBİTAK SAGE tarafından deniz platformlarının hava savunma ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen GÖKSUR IIR füzesini kullanıyor. BOZDOĞAN hava-hava füzesinin deniz platformlarına uyarlanmasıyla ve çift yönlü veri bağı, dik atım yeteneği gibi özelliklerin eklenmesiyle tasarlanan bu füze, rüzgar tüneli testleri dahil kritik eşiklerden başarıyla geçti. Bu testlerin tamamlanmasıyla, atışlı testler için hazırlıklar başladı.
GÖKSUR’un ilerleyen aşamalarında atışlı test kampanyaları ve kalifikasyon süreçlerinin tamamlanması planlanıyor. Bu süreçlerin ardından, GÖKSUR’un kısa süre içinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı‘nın hizmetine sunulması hedefleniyor.