Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler (LAK) bölgesiyle yürüttüğü stratejik ortaklıklar ve açılım politikaları, ticaret hacminde kayda değer bir artış sağladı. 2000 yılında yaklaşık 920 milyon dolar olan ticaret hacmi, geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla 14,2 milyar dolara ulaştı.
Türkiye, dış politikası çerçevesinde Latin Amerika ve Karayipler (LAK) bölgesiyle ilişkilerini geliştirmek için aktif bir politika izliyor. 1998’de başlatılan Latin Amerika ve Karayipler Eylem Planı, 2006’da güncellenerek bölgesel işbirlikleri hız kazandı. Bu plan, özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra, turizm, tanıtım faaliyetleri ve savunma sanayi alanındaki işbirliklerini kapsamaktadır.
Türkiye’nin Arjantin, Panama, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay ve Venezuela ile olan ilişkileri, ticaret alanında önemli ilerlemeler sağladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgeye yaptığı ziyaretler ve ticaret heyeti ziyaretleri, serbest ticaret anlaşmaları (STA) gibi adımlar, ticaret hacminin artışını destekledi. COVID-19 salgınına rağmen, bu ilişkilerdeki gelişmeler dikkat çekti.
Türkiye’nin Latin Amerika ile ticaret hacmi 2000 yılında yaklaşık 920 milyon dolar seviyesindeyken, 2010’da 5,4 milyar dolara, 2020’de ise 10,5 milyar dolara yükseldi. 2023 sonu itibarıyla ticaret hacmi 14,2 milyar dolara ulaşarak önemli bir artış gösterdi.
Meksika, Brezilya ve Panama, Türkiye’nin Latin Amerika’ya yaptığı ihracatta öne çıkan ülkeler oldu. Türkiye, geçen yıl Meksika’ya 1,2 milyar dolar, Brezilya’ya 823 milyon dolar ve Panama’ya 385 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Mücevherat, demir ve çelik, otomotiv ve çimento sektörleri, bölgeye yapılan ihracatın önemli kalemlerini oluştururken, ithalatta tarım ve hayvancılık ürünleri, maden ve enerji sektörü başı çekti.
Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle olan işbirliklerini sürdürecek ve mevcut ticaret anlaşmalarını derinleştirecek.
Türkiye’nin 2025-2027 Orta Vadeli Programı’na göre, bölge ülkeleriyle olan ticaret anlaşmaları genişletilecek ve potansiyel ihracat pazarları için yeni anlaşmalar müzakere edilecektir. Latin Amerika’ya yönelik ortaklık ve açılım politikaları, karşılıklı yarar ve öncelikler temelinde devam edecektir.