Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Yapılan Değişiklikler

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Yapılan Değişiklikler
REKLAM ALANI
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği‘nde önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Bu değişiklikler, yerel asgari kurumlar vergisi istisnaları ve indirimler gibi birçok başlığı kapsamaktadır.

Mükelleflerin Yükümlülükleri

Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının %10’undan aşağı olamayacaktır. Hesap dönemi takvim yılı olan mükellefler için 2025 yılı ve sonraki vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara asgari kurumlar vergisi uygulanacaktır.

Yeni İşe Başlayanlar İçin İstisna

Yeni işe başlayan mükelleflerden 3 yıl süreyle asgari vergi alınmayacak. Mevcut durumda yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları ise korunacak. Değişiklikle birlikte, bazı istisna ve indirimler kapsam dışı bırakılacak. İştirak kazançları, emisyon primi, teknokent kazançları ve serbest bölge kazanç istisnaları ile AR-GE ve tasarım indirimleri, kapsam dışında yer alacaktır.

Yatırım Fonları ve Gayrimenkul Gelirleri

Yatırım fon ve ortaklıklarının gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi tutulacak, ancak gayrimenkul dışındaki istisna kapsamındaki gelirler asgari vergiye tabi olmayacaktır. Yap-işlet-devret modeli ile elde edilen kazançlara %30 kurumlar vergisi uygulanacak. Türkiye’nin büyük yatırımlarından elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak.

Bu vergi oranları; reel sektör için %25, banka ve finans kurumları için %30, ihracat yapan firmalar için %20, halka açık şirketler için %23, imalatçılar için %24 olarak belirlenmiştir.

Serbest Bölgelerde Üretim ve İstisnalar

Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, üretilen ürünlerin yurt içine veya yurt dışına satılıp satılmadığına bakılmaksızın kurumlar vergisinden istisna tutulacak. Ancak, bu düzenleme ile birlikte yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacaktır.

Düzenlemeyle, kurumların girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde ettikleri gelirlere sağlanan istisna, 15 Temmuz 2023 itibarıyla kaldırılmıştır. Bu tarihten önce elde edilen fon katılım belgeleri, itfa edilene veya elden çıkarılana kadar istisnadan faydalanmaya devam edecektir.

Yurt Dışı Hizmetlerde Kazanç İndirimi

İhracat kazançlarına kurumlar vergisi oranı %1 indirimli uygulanırken, yeni düzenlemeyle ihracat yapan kurumların yalnızca özel olarak ihracattan elde ettikleri kazançlarına bu vergi oranının %5 indirimli uygulanması sağlanmıştır. Ayrıca, 1 Ocak 2023’ten itibaren elde edilen yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım gibi bazı hizmetlerden elde edilen kazançların tamamının Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirildi. Bu kazançlar üzerinden beyannamede indirim konusu yapılabilecek oran da %50’den %80’e yükseltilmiştir.

Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi ile İlgili Düzenlemeler

Düzenlemeyle, Türkiye’de iş merkezi bulunmayan anonim veya limitet şirket niteliğindeki yabancı kurumların, ödenmiş sermayesinin en az %50’sine sahip olduğu ve iştirak edilen kurumdan elde edilen kar payı niteliğindeki kazancı, elde edilen hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer eden kurumların kazançları, kurumlar vergisinden muaf tutulacaktır.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.