Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanacak enflasyon verileri öncesinde, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta yapması beklenen faiz indiriminin büyüklüğüne dair belirsizlikler, piyasalarda negatif bir seyir oluşturuyor. Tüketici Fiyat Endeksi‘nden (TÜFE) alınacak sinyallerin piyasalarda oynaklığı artırması beklenirken, resesyon endişeleri de varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.
Analistler, enflasyonun beklenenden hızlı bir şekilde yumuşaması durumunda, Eylül ayı için 50 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimalinin gündeme gelebileceğini belirtiyor. Enflasyon endişelerinin son dönemlerde baskılandığı ifade edilirken, güç kaybeden istihdam piyasasının resesyon riskini beslemesi nedeniyle yatırımcıların temkinli davrandığı kaydedildi.
Teknoloji ve Banka Hisselerinde Dalgalanmalar
Fed’in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr‘ın büyük bankaların sermaye gerekliliklerini artıracak taslak kural değişikliklerini açıklaması dikkat çekti. Barr, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Para Birimi Kontrol Ofisi (OCC) ortaklığında sunulan yeni teklifle büyük bankaların sermayesinde yüzde 9 artış öngörüldüğünü belirtti.
Teknoloji hisselerinde ise yükseliş gözlemlendi. Nvidia’nın hisseleri yüzde 1,5 artarken, Microsoft’un hisseleri yüzde 2, Amazon’un hisseleri yüzde 2,4 ve Tesla’nın hisseleri yüzde 4,6 değer kazandı. Ancak, bazı bankaların hisselerinde değer kaybı yaşandı. JPMorgan Chase’in hisseleri, 2025’te net faiz geliri görünümünü yumuşatmasının ardından yüzde 5’ten fazla düştü. Goldman Sachs’ın hisseleri de yüzde 4’ün üzerinde geriledi.
Avrupa ve Asya Pazarlarında Gelişmeler
Avrupa borsalarında dün satıcılı bir seyir izlenirken, gözler Avrupa Merkez Bankası‘nın (ECB) yarın açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Bölgede durgunluk endişeleri yatırımcıların odağında bulunurken, ECB’nin politika faizini 25 baz puan düşürmesi bekleniyor. Almanya’nın DAX 40 endeksi yüzde 0,96, Fransa’nın CAC 40 endeksi yüzde 0,24, İngiltere’nin FTSE 100 endeksi yüzde 0,78 ve İtalya’nın FTSE MIB endeksi yüzde 1,12 düştü.
Asya’da, Japonya Merkez Bankası (BoJ) üyesi Junko Nakagawa‘nın yaptığı açıklama sonrasında Japon yeni dolar karşısında yüzde 1’den fazla değer kazandı. Güney Kore’de işsizlik oranı yüzde 1,9 seviyesine geriledi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,9, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 azaldı.
Döviz ve Emtia Piyasaları
Dolar/TL, dün yüzde 0,1 değer kaybederek 34,0379’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,1 artışla 34,0580 seviyesinden işlem görüyor. Brent petrol‘ün varil fiyatı yüzde 3,1 azalarak 69,5 dolara geriledi, ardından yüzde 0,3 değer kaybıyla 69,3 dolara indi. Altın‘ın ons fiyatı ise yüzde 0,4 değer kazandıktan sonra yeni işlem gününde yüzde 0,1 artışla 2.520 dolardan işlem görüyor.
Borsa İstanbul ve Teknik Görünüm
Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul‘da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,78 azalışla 9.624,04 puandan tamamladı. Analistler, bugün yurt içinde perakende satışlar, yurt dışında ise İngiltere’de sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi ile ABD’de enflasyon verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.400 puan seviyelerinin destek, 9.750 ve 9.900 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğu ifade ediliyor.