Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, küçük işletmelere yönelik büyük bir düzenlemeyi duyurdu. Şimşek, “Küçük işletmelere yardımcı olmak için yaklaşık 1,5 milyon mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz” açıklamasında bulundu.
Enflasyon Düzeltmesi Nedir?
Türkiye’de enflasyon muhasebesi, en son 2004 hesap dönemine ilişkin bilançolarda uygulanmıştı. 2021 hesap dönemi sonuna kadar yeni bir düzeltme yapılmamıştı. 2021 yıl sonunda, enflasyon düzeltmesi şartları oluşmuş ancak meslek mensupları ve sivil toplum kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda konu TBMM gündemine taşınmıştı.
Bakan Şimşek’in Açıklamaları
Bakan Şimşek, TÜRMOB başta olmak üzere meslek kuruluşlarının 2023 yıl sonuna kadar erteleme talep ettiğini belirtti. Yapılan yasal düzenlemeyle 2021 ve 2022 yıllarında enflasyon düzeltmesi uygulanmadı. Uygulama 2023 yılı sonuna kadar ertelendi. 2024 yılında da enflasyon düzeltmesinin devam etmesi istendi. Şimşek, iş dünyasıyla yapılan toplantılarda küçük işletmelerin enflasyon düzeltmesinden daha az etkilenmelerini temin etmek amacıyla yeni kararlar aldıklarını ifade etti.
Şimşek, “2023 sonunda herhangi bir vergi ödenmeden bilançoların düzeltildiğine dikkati çekerek, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmış beyannamelerin verilme sürelerini mükelleflere zaman tanımak amacıyla önce 27 Ağustos’a, daha sonra da 6 Eylül’e kadar uzattıklarını” belirtti.
Yatırım Modelleri
Yatırım yapan mükellefler için yeni bir model üzerinde çalışıldığını açıklayan Şimşek, enflasyon düzeltmesinin yatırım maliyetlerini artırmaması gerektiğini değerlendirerek yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlayacak formüller üzerinde çalışıldığını ifade etti. Bu kapsamda, devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesinden kaynaklı değerlenmesi nedeniyle oluşan karların özel bir fona alınarak vergilenmemesi ve bu hesabın işletme döneminde 5 yıl gibi bir sürede vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınabilmesine yönelik bir model seçenekler arasında yer alıyor.
Enflasyon Düzeltmesinin Şirketler Üzerindeki Etkileri
Enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişimler sonucu mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak amacıyla uygulanıyor. Aktif hesapları güçlü mükellefler, bu varlıklarını sermayeleriyle edinmişlerse enflasyon düzeltmesinden olumlu etkileniyor. Ancak borçları fazla mükellefler, borç kaleminin düzeltmeye tabi olmaması nedeniyle olumsuz etkileniyor ve ilave vergi ödemeleri söz konusu olabiliyor.
Bakanlık tarafından hazırlanan tebliğle, sermayeden ziyade yabancı finansman kaynakları kullanarak faaliyetlerini sürdüren ve uygulamadan daha fazla olumsuz etkilenme potansiyeli bulunan yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefinin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılması, bu mükelleflerin hesap dönemi sonunda düzeltme yapmalarını ve uygulamadan daha az etkilenmelerini amaçlıyor.