Kosova’da 9 Şubat‘taki genel seçimlerin ardından, meclise girmeye hak kazanan milletvekillerinin yemin edeceği oturum, siyasi partiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle iptal edildi.
Kosova Meclisi‘ne girmeye hak kazanan milletvekillerinin yemin ederek görevlerine başlaması beklenen oturum, öğle saatlerinde başlasa da, Kosova Demokratik Partisi (PDK), Kosova Demokratik Birliği (LDK), Sırp Listesi ve Kosova Geleceği İçin İttifak (AAK) siyasi partilerinin itirazları nedeniyle iptal edildi. Bu siyasi partiler, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve bakanların görevlerinden istifa etmeden yemin etmemeleri gerektiğini savunarak hazırlanan rapora karşı çıktılar.
Başbakan Albin Kurti, söz konusu siyasi partilerin bu hamlesini “Kosova Cumhuriyeti’ne ve demokratik seçimlere karşı saldırı” olarak değerlendirdi. Kurti, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu, Kosova Cumhuriyeti’ne ve demokratik seçimlere karşı kurumsal bir saldırıdır.” ifadesini kullandı. Kurti, sürecin engellenmesini şiddetle eleştirerek, bu tür bir durumun “eşi benzeri görülmemiş” olduğunu vurguladı.
LDK Genel Başkanı Lumir Abdixhiku, Başbakan Kurti’nin partisinin süreci kasıtlı olarak engellediğini belirterek, “Hem milletvekili hem başbakan hem de bakan olunmaz.” dedi. Abdixhiku, sürecin hızlı bir şekilde çözülebilmesi için, “İstifa edin, meclis oturumuna gelin.” çağrısında bulundu.
Kosova’da yeni hükümetin kurulabilmesi için mecliste 120 sandalyenin 61’inin desteği gerekiyor. 9 Şubat‘ta yapılan seçimlerin resmi sonuçlarına göre, Vetevendosje 48 sandalye ile çoğunluğu elde etti. Diğer partilerin sandalyeleri ise şu şekilde dağıldı:
PDK: 24
LDK: 20
AAK/NISMA: 8
Sırp Listesi: 9
Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP): 2
IRDK: 1
NDS: 1
SPO: 1
VAKAT: 1
PLE: 1
SDU: 1
PAI: 1
JGP: 1
PREBK: 1