Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kömürhan Köprüsü’nün 2024 Küresel Yol Başarı Ödülleri kapsamında Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) tarafından ödüle layık görüldüğünü açıkladı. Bu önemli ödül, Kömürhan Köprüsü’nün Gergin Eğik Askılı ve Ters-Y tipi tasarımıyla yapım metodolojisi kategorisinde en iyi proje seçilmesiyle geldi.
Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamada Kömürhan Köprüsü’nün sadece Elazığ ve Malatya arasında ulaşımı kolaylaştırmakla kalmadığını, aynı zamanda 660 metre uzunluğundaki köprünün iki yönlü olarak dört şeritli taşıt trafiğine hizmet verdiğini vurguladı. Köprünün tasarımı, inşasında kullanılan ileri mühendislik teknikleri ve estetik yapısıyla dünya çapında takdir topladı.
Köprünün tasarım detaylarına değinen Uraloğlu, 168,5 metrelik tek pilonu ve 380 metrelik orta açıklığıyla Kömürhan Köprüsü’nün dünya çapında literatürde dördüncü sırada yer aldığını belirtti. Köprünün inşasında 7 bin ton çelik kullanıldığını ve bu miktarın Paris’in simgesi Eyfel Kulesi‘nde kullanılan çelik miktarıyla eşdeğer olduğunu ifade etti. Uraloğlu, “Köprümüzde 25 adet çelik segment bulunuyor ve bu segmentlerin bağlantılarını sağlayan 42 adet kablo kullanıldı. Bu kabloların uzunluğu toplamda 853 kilometreyi buluyor,” dedi.
Bakan Uraloğlu, Kömürhan Köprüsü’nün yalnızca mühendislik başarılarıyla değil, aynı zamanda çevreye duyarlı projelerle de dikkat çektiğini vurguladı. Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali, köprü ve tünelin enerji ihtiyacını karşılamak için devreye alındı. Bu sayede yıllık 6 milyon liradan fazla enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Köprünün her yıl zamandan 62 milyon lira, akaryakıttan 38 milyon lira tasarruf sağladığını, karbon emisyonunu da yılda 2 bin 731 ton azalttığını ifade etti.
Türkiye’nin mühendislik alanındaki başarısına değinen Uraloğlu, daha önce de birçok projenin IRF tarafından ödüle layık görüldüğünü hatırlatarak, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Zigana Tüneli ve Eğiste Hadimi Viyadüğü gibi projelerin kazandığı ödülleri sıraladı.