KKTC Cumhurbaşkanlığı: BM Güvenlik Konseyi, Statükodan Yana Olan Tavrını Yinelemiştir

KKTC Cumhurbaşkanlığı: BM Güvenlik Konseyi, Statükodan Yana Olan Tavrını Yinelemiştir
REKLAM ALANI
Yayınlama: 01.02.2025
A+
A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 31 Ocak 2025 tarihinde aldığı kararla, 61 yıldır ajandasında yer alan Kıbrıs sorununun mevcut statükosunun devamını savunarak, statükoyu sürdürme konusundaki tutumunu bir kez daha ortaya koymuştur. Küresel krizler ve insanlık trajedileri karşısında aldığı ya da alamadığı kararlarla sıkça eleştirilen bu uluslararası kurum, Kıbrıs’ta da çözüm arayışları yerine mevcut durumu korumayı tercih etmiştir.

Kıbrıs Sorununun “Teknik Tekrar” Durumu

BMGK’nın Kıbrıs sorunu ile ilgili aldığı kararlar, hem Kıbrıs Türk tarafı hem de uluslararası camia için önemli tartışma konularına yol açmaktadır. Kıbrıs Türk tarafı, BM Genel Sekreteri’nin atadığı kişisel temsilcinin görev süresinin dolmasının ardından, mevcut çözüm yollarının artık sürdürülebilir olmadığını ifade etmiştir. Cenevre’deki 2021 zirvesinde de Kıbrıs Türk tarafı, federal çözüm modeline olan rızasını çektiğini BM ve Rum liderliğiyle paylaşmıştır.

BM Genel Sekreterinin Değerlendirmeleri

BM Genel Sekreteri’nin geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamalarda, çözüm için uygun bir zemin bulunamadığını belirtmiştir. 15 Ekim 2024’teki açıklamaları da, taraflar arasında herhangi bir ortak zemin bulmanın imkansız olduğunu bir kez daha vurgulamıştır. Bu açıklamalar, Kıbrıs sorununun çözülmesi adına kalıcı ve adil bir çözüm için statü eşitsizliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Kıbrıs Türk Tarafının Egemen Eşitlik Talepleri

Kıbrıs Türk tarafı, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü taleplerini BM’ye iletmiştir. Bu taleplerin, yıllardır devam eden statüko eşitsizliğini ortadan kaldırma yönünde önemli bir adım olacağı vurgulanmaktadır. BMGK’nın bu talepleri göz ardı etmesi, mevcut statükonun kalıcılaşmasına zemin hazırlamaktadır.

Rum Liderliği ve Yeni Adımlar

Kıbrıs Türk tarafı, 20 Ocak tarihinde Rum lideri ile yeni kapıların açılması gündemiyle görüşmelerde bulunmuştur. Ancak, Rum liderinin transit koridor talepleri ve geçiş kapıları konusundaki isteksizlikleri, çözüm arayışlarını zorlaştırmaktadır. Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk tarafının yapıcı önerilerini Rum liderine ileterek bu soruna çözüm aramıştır.

BM Güvenlik Konseyi’nin Çift Taraflı Tutumu

BMGK, Pile’deki Kıbrıslı Türk sakinlerinin uzun yıllardır ihtiyaç duyduğu yol yapımını bile bir al-ver meselesi haline getirmiştir. Bu durum, BMGK’nın Kıbrıs Türk Halkı ile ilgili insani meselelerde bile adaletli bir yaklaşım sergilemediğini göstermektedir.

2025 Mart Ayında İsviçre’deki Toplantı

BM Genel Sekreteri’nin ev sahipliğinde Mart 2025’te düzenlenmesi planlanan genişletilmiş gayri resmi toplantıda, iki lider, iki garantör ülke ve üçüncü bir garantör ülkenin katılımı bekleniyor. Kıbrıs Türk tarafı, bu toplantıya dair hazırlıklarına hızla devam etmektedir. Ancak, BM’nin Kıbrıs Türk tarafının meşru haklarını göz ardı etmesi, uluslararası camianın bu konuda daha dikkatli ve adil olmasını zorunlu kılmaktadır.

BM’nin Kıbrıs’taki Rolü

BMGK, Kıbrıs’ta var olan statükoyu koruma yönünde aldığı kararlarla, uluslararası kamuoyunun ve Kıbrıs Türk halkının güvenini kaybetmektedir. Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili yapılan atıfların, Kıbrıs Türk Devleti’ni bağlamadığı, bu kararların Kıbrıs Türk halkının haklarını ihlal eden bir yaklaşım sergilediği görülmektedir.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.