Kazakistan, Hazar Denizi’nin Biyolojik Kaynaklarını Koruma Önlemlerini Artırıyor

Kazakistan, Hazar Denizi’nin Biyolojik Kaynaklarını Koruma Önlemlerini Artırıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 13.08.2024
A+
A-

Kazakistan Cumhuriyeti, Hazar Denizi‘nin biyolojik kaynaklarını korumak için çeşitli önlemler alıyor.

Bilimsel Araştırmalar ve Balık Stoklarının İzlenmesi

Kazakistan Tarım Bakanlığı, her yıl bilimsel araştırmalar düzenlemekte ve balık stokları ile diğer su hayvanlarının durumlarını izlemektedir. Bu çalışmalar çerçevesinde elde edilen bilimsel tavsiyeler ve öneriler doğrultusunda çeşitli önlemler geliştirilmekte.

Sürdürülebilir Balıkçılık Uygulamaları

Balıkçılık faaliyetleri, av balık türlerinin doğal popülasyonuna zarar vermeden deniz balık kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla bilimsel olarak doğrulanmış avlanma hacimleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Kaçak Avcılıkla Mücadele Planı

Hazar Denizi’nde kaçak avcılıkla mücadele amacıyla 2023 yılında Tarım Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi arasında Hazar Havzası Jayik su bölgesinde geçerli olacak 2023-2025 Ortak Eylem Planı onaylandı.

Uluslararası Hazar Günü ve Hazar Denizi’nin Önemi

Uluslararası Hazar Günü, her yıl 12 Ağustos‘ta Hazar’a kıyısı olan beş ülkede kutlanmaktadır. Bu ülkeler Kazakistan, Rusya, İran, Türkmenistan ve Azerbaycan‘dır. Hazar Denizi, bölgesel olarak dünyanın en büyük gölü olarak bilinir ve bu nedenle kaynaklarının korunması büyük önem taşır.

Hazar Denizi ve Çevrenin Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesi

2006 yılında yürürlüğe giren Hazar Denizi ve Çevrenin Kirlilikten Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesi, 12 Ağustos 2006’da Tahran’da imzalanmıştır. Bu belge, Hazar Denizi kaynaklarının pratik kullanım alanlarından biri olan balıkçılık ve balık yetiştiriciliği konularını da kapsamaktadır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.