İzmit Körfezi’nde Kirlilik Azaldı, Balık Popülasyonu ve Biyoçeşitlilik Arttı

İzmit Körfezi’nde Kirlilik Azaldı, Balık Popülasyonu ve Biyoçeşitlilik Arttı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 02.09.2024
2
A+
A-

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi’nde 2007 yılından bu yana yapılan çevre yatırımları sayesinde kirliliğin azaldığını ve balık popülasyonunun arttığını belirtti. Büyükakın, İzmit Körfezi’nin çevresinde bulunan sanayi tesisleri, yerleşim alanları ve limanların, bölgenin ekonomik ve lojistik hareketliliğini artırdığını ifade etti.

“Ku¨şatılmış Körfez” kavramını vurgulayan Büyükakın, Marmara Denizi’nin tamamının benzer bir durumda olduğunu söyledi. İzmit Körfezi çevresinde 2 milyon kişilik bir nüfusun yaşadığını belirten Büyükakın, bu yoğunluğun yönetilmesinin güç olduğunu ve geçmişten gelen duyarsızlıkların etkisini sürdüğünü ifade etti.

Çevre Yatırımları ve Arıtma Projeleri

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK’ın ortaklaşa yürüttüğü projeler kapsamında, 2007 yılından itibaren İzmit Körfezi’nin korunmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Büyükakın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle başlatılan “İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi” çerçevesinde, 2 Mayıs 2023’ten bu yana dip çamuru temizliği yapıldığını açıkladı. 8 milyon ton dip çamurunun temizlenmesi için yürütülen çalışmaların yanı sıra, 23 arıtma tesisi sayesinde derelerden gelen 400 ton çamurun denize akmasının önlendiğini belirtti.

Büyükakın, deniz ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından bu çamurların uzaklaştırılmasının, balıkların yumurtlama alanları ve denizin oksijen seviyesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Kocaeli’de bulunan 23 arıtma tesisinin biyolojik arıtma yaptığını ve denize evsel atık su deşarjının yapılmadığını belirtti.

Atık Yönetimi ve Temizlik Çalışmaları

Büyükakın, Marmara Denizi genelinde günlük 4,5 milyon metreküplük atık su deşarjının yapıldığını, bunun yüzde 53’ünün sadece ön arıtmayla denize verildiğini ve bu miktarın yüzde 97’sinin İstanbul kaynaklı olduğunu belirtti. Yüzeydeki atıkları toplamak için çeşitli araçların kullanıldığını, ayrıca deniz süpürgeleri ve amfibi araçlarla kıyı alanlarından çöplerin toplandığını söyledi.

2007’de deniz uçağı ile denetimlere başlandığını ve gemi kaynaklı kirliliğin azalmasını sağladığını ifade eden Büyükakın, bu denetimlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Türkiye Çevre Ajansı tarafından sürdürüldüğünü aktardı. Ayrıca, İzmit Körfezi’nin deniz suyu kalitesini izlemek amacıyla 2007 yılından bu yana TÜBİTAK MAM ile yürütülen projede körfezdeki 6 deniz istasyonunda düzenli örnekleme yapıldığını ve dökülen derelerin su kalitesinin izlendiğini belirtti.

Belediyelere Düşen Sorumluluklar

Büyükakın, İzmit Körfezi’nde yapılan çevre yatırımlarının sonuç verdiğini, suyun renginde iyileşme sağlandığını ve balık çeşitliliğinin arttığını vurguladı. Bugüne kadar körfeze 42 bin balık salındığını, bu türlerin denizin ekosistemine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Büyükakın, Marmara Denizi’nin oksijen seviyesinin tehlikeli sınırlara geldiğini ve evsel atık deşarjının durdurulması gerektiğini ifade etti. Belediyelerin üzerlerine düşen sorumluluğu alması gerektiğini belirterek, bu yatırımların tamamlanmasıyla Marmara Denizi’nde oksijen seviyesinin yükselebileceğini ve biyoçeşitliliğin artacağını öngördü.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.