İtalya’da Başbakan Giorgia Meloni’nin liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, kolluk kuvvetlerine yönelik saldırıları cezalandıran ve güvenlik güçlerinin yasal güvencelerini artıran yeni güvenlik yasa tasarısını kabul etti.
Dün akşam Başbakan Meloni’nin başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, yaklaşık 1,5 yıldır parlamentoda tartışılan güvenlik yasa tasarısını, yeni bir kararnameyle değiştirdi ve onayladı.
Yeni Yasa Tasarısının Temel Maddeleri
Tasarı, güvenlik güçlerine yönelik saldırılara karşı cezaların artırılmasını, güvenlik güçlerinin haklarının hukuki açıdan korunmasını ve haksız şekilde işgal edilen mülklerin tahliye edilmesini kolaylaştıracak tedbirleri içeriyor. Ayrıca, yaşlılara yönelik dolandırıcılık suçlarına ağır cezalar, istasyon ve metro duraklarındaki yankesiciliğe karşı sıkı cezalar getirilmesi de yer alıyor. Hamileliğin hapis cezasından kaçmak için bir bahane olarak kullanılmasının önüne geçilmesi ve kolluk kuvvetlerinin vücut kamerası kullanması gibi tedbirler de yasa tasarısında öngörülenler arasında.
Ulaşım sektöründe, demiryolu ve metro gibi hizmetlerde çalışanlara karşı şiddet uygulayan kişilere ömür boyu kamu hizmetlerinden men edilmesi gibi önlemler de yer alıyor. Ayrıca, son yıllarda sıkça görülen iklim aktivistlerinin yol ortasına oturarak araçların geçişini engellemesi durumunda 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Başbakan Meloni’nin Açıklamaları
Başbakan Meloni, yeni güvenlik kararının ardından X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Bugün Bakanlar Kurulu’nda yeni güvenlik kararnamesi onaylandı. Güvenlik güçleri için daha fazla araç ve koruma, yasa dışı olarak işgal edilen mülklerin tahliyesi için daha hızlı işlemler, suç işleyenlere karşı daha sıkı önlemler sağlanacak ve vatandaşların güvenliğini korumaya yönelik birçok başka tedbir olacak. Daha güvenli bir İtalya sözü vermiştik ve bu sözü tutuyoruz. Hükümet, bu yolda kararlılıkla çalışmaya devam edecek.”
Muhalefetten Tepkiler
Ana muhalefet partisi Demokratik Parti’nin (PD) üyelerinden Francesco Boccia, yeni güvenlik yasa tasarısını eleştirerek “cezalandırıcı bir popülizmle karşı karşıya olduklarını” söyledi.
Tasarının yasalaşabilmesi için parlamentonun alt ve üst kanadında kabul edilmesi gerekiyor.
Protestolar ve Çıkan Arbede
Bakanlar Kurulu’nun onayladığı kararnameye karşı başkent Roma’da protestolar yapıldı. Pantheon civarında bir araya gelen göstericiler, başbakanlık binasına yürümek istedi. Ancak güvenlik güçleri, barikatlar kurarak göstericilerin yürüyüşünü engellemeye çalıştı. Bunun üzerine göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Şişe atan göstericilerin polisleri yaraladığı belirtilirken, gösteriler Roma’nın farklı bölgelerinde devam etti.