İşten Çıkarmada Hak İhlali:Anayasa Mahkemesi (AYM)’nden İfade Özgürlüğü Kararı

İşten Çıkarmada Hak İhlali:Anayasa Mahkemesi (AYM)’nden İfade Özgürlüğü Kararı
REKLAM ALANI
A+
A-

Anayasa Mahkemesi (AYM), işyerinde yöneticilerine e-posta ile zam oranından memnuniyetsizliğini dile getiren bir çalışanın, bu e-posta nedeniyle işten çıkarılmasının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Serap Aslan A.’nın bireysel başvurusu üzerine Yüksek Mahkeme, işçinin haklarını koruma altına aldı ve 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Olayın Detayları: E-posta ve İşten Çıkarma

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Serap Aslan A., kendisine yapılan %5,3 zam oranını beğenmeyerek işyerindeki yönetici ve çalışanlara şu ifadelerle bir e-posta gönderdi:
“Merhabalar, bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar, bilgilerinize.”

Bu ifadelerin ardından iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih kararına itiraz ederek kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesini talep etti. Ancak yerel mahkeme, bu e-postanın işverenin itibarına zarar verdiği gerekçesiyle talebi reddetti.

 Yüksek Mahkeme Kararı: İfade Özgürlüğü İhlali

Serap Aslan A., yerel mahkemenin kararının Yargıtay tarafından onaylanmasının ardından, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. AYM, başvurucuyu haklı buldu ve işverenin şeref ve itibar hakları ile işçinin ifade özgürlüğü arasında adil bir denge kurulmadığına karar verdi. Mahkeme, bu süreçte başvurucunun demokratik toplumun temellerinden biri olan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini belirtti.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.