Instagram: 14 Yılın Hikayesi ve Güncel Tartışmalar

Instagram: 14 Yılın Hikayesi ve Güncel Tartışmalar
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.10.2024
A+
A-

Instagram, 14 yaşına girerek, aylık 2 milyar aktif kullanıcı sayısına ulaşan, sosyal medya dünyasının en çok konuşulan platformlarından biri haline geldi. 6 Ekim 2010 tarihinde kurulan bu platform, kısa sürede dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından biri olmayı başardı. Ancak son dönemde, siyasi içerik kısıtlamaları ve açılan davalar ile gündemden düşmüyor.

Siyasi İçerik Kısıtlamaları ve Tepkiler

Instagram, 9 Şubat 2024’te başlattığı siyasi içerikleri kısıtlama özelliği ile kullanıcılarından tepkiler almaya başladı. Bu özellik, platformun bilgilendirme yapmadan aktif hale getirdiği bir uygulama oldu ve özellikle ABD seçimleri ile Filistin’e yönelik destek paylaşımlarına erişimi sınırladığı iddia edildi. Bu durum, sosyal medya kullanıcıları arasında geniş çapta tartışmalara yol açtı.

Türkiye’deki Sorunlar ve Erişim Engelleri

Instagram, Türkiye’de de sık sık tartışmaların merkezinde yer alıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 2 Ağustos 2023 tarihinde, platformun belirli politikaları nedeniyle Instagram’a erişim engeli getirdi. Ancak, 10 Ağustos’ta Instagram, Türkiye’deki otoritelerle yapılan görüşmeler neticesinde yeniden erişime açıldı.

2022 yılında, Rekabet Kurulu, Instagram’ın çatı şirketi Meta‘ya 346 milyon lira idari para cezası kesti. Şirketin, Facebook, Instagram ve WhatsApp üzerinden topladığı verileri birleştirerek diğer rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle bu ceza verildi. Sonuç olarak, Meta’nın, kullanıcı verilerini yönetim şekli tartışmalara yol açmaya devam etti.

Davalarla Yüzleşme

Instagram, dünya genelinde çeşitli davalarla karşı karşıya kalıyor. META, ABD’de 13 yaşında bir kız çocuğu adına “bağımlılık yarattığı” iddiasıyla 5 milyar dolarlık bir davayla yüzleşiyor. 41 eyalet ve Columbia Bölgesi de, şirketin “sosyal medyanın bağımlılık yapan doğasını” kullanarak çocukların ruh sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle dava açtı. Ayrıca, İrlanda Veri Koruma Komisyonu, kullanıcı şifrelerini koruyamaması nedeniyle Meta’ya 91 milyon avro ceza verdi.

Instagram’ın Gelişimi ve Tarihçesi

Instagram, Mike Krieger ve Kevin Systrom tarafından 6 Ekim 2010 tarihinde kuruldu. İlk günde 25 bin kullanıcı tarafından indirilen uygulama, 3 ay içinde 1 milyon kullanıcıya ulaştı. 2012 yılında Apple tarafından “yılın uygulaması” seçilen Instagram, o yılın sonunda Android versiyonunu da yayımladı. Instagram, kuruluşunun 18. ayında Facebook tarafından yaklaşık 1 milyar dolar değerinde satın alındı.

Uygulama, 2013 yılında reklam sponsorlu fotoğraf ve video paylaşım sürecini başlatırken, 2016 yılında reklam gelirleri 3 milyar dolara ulaştı. Instagram’ın marka değerinin 70 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Meta, ABD’de 1,4 trilyon doların üzerinde piyasa değerine sahip.

Instagram’ın Etkisi ve Kullanımı

Son yıllarda reklam değeri ile öne çıkan Instagram, sadece 2023’ün ilk yarısında moda, yaşam tarzı ve güzellik markaları için 16,9 milyar dolarlık medya etki değeri oluşturdu. Türkiye’de de kullanıcıların en çok tercih ettiği uygulamalar arasında yer alan Instagram, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre bireylerin en fazla kullandıkları sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları arasında WhatsApp (yüzde 86,2), YouTube (yüzde 71,3) ve Instagram (yüzde 65,4) ile sıralanıyor.

Instagram, 14 yıl boyunca sosyal medya dünyasında büyük bir etki yaratmış, ancak son dönemde karşılaştığı siyasi tartışmalar ve davalarla dikkat çekmiştir. Platformun kullanıcıları, sürekli değişen politikalar ve yeni özellikler karşısında dikkatli olmaya devam ediyor. Instagram, kullanıcı etkileşimini artırmaya ve sürekli olarak kendini geliştirmeye devam edecek.

Instagram Açılacak mı? Bakan Uraloğlu’ndan Önemli Açıklamalar

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.