İngiltere’de, 2017’deki Manchester Arena saldırısında hayatını kaybeden Türk genci Martyn Hakan Hett’in adı verilen Tesislerin Korunması Yasası, Kral 3. Charles tarafından onaylandı.
Yasa, etkinliklerin terör saldırılarına karşı daha güvenli hale getirilmesini öngörüyor. 200’den fazla kişinin katıldığı etkinliklerde, güvenlik planlaması yapılması zorunlu hale getirilecek.
800’den fazla kişi kapasiteli etkinliklerde, güvenlik kamerası, çanta ve araç araması yapılması gerekecek.
Yasa, etkinlik mekanlarını güvenli hale getirirken, etkinlik ekonomisini ve gece hayatı ekonomisini de korumayı amaçlıyor.
Etkinlik organizatörlerine yasa gerekliliklerini hayata geçirmek için 24 ay süre verilecek.
Başbakan Keir Starmer, Martyn Yasası’nın yasalaşmasından sonra, Martyn Hett’in annesi Figen Murray ile bir araya geldi ve Murray’nin yasanın hazırlanmasındaki katkılarını takdir etti.
Figen Murray, yasa için son 6 yıldır çalıştığını belirterek, “Hiçbir şey Martyn’i geri getirmeyecek, ancak kimse bizim yaşadıklarımızı yaşamasın diye mücadele etmeye kararlıyım,” dedi.
İçişleri Bakanı Yvette Cooper, Martyn Yasası’nın kamu güvenliğini ciddi şekilde artıracağını ifade etti ve Figen Murray’ye teşekkür etti.
Manchester Arena’da 22 Mayıs 2017’de düzenlenen Ariana Grande konserinde bir patlama oldu.
Salman Abedi’nin yerleştirdiği bombanın patlaması sonucu, aralarında Martyn Hett’in de bulunduğu 22 kişi hayatını kaybetti ve 1000’den fazla kişi yaralandı.
Terör örgütü DEAŞ saldırıyı üstlendi.
Ariana Grande, saldırının ardından hayatını kaybedenler ve yaralılar için yardım konseri düzenledi.