IMF Türkiye Ekonomisini Değerlendirdi: Kriz Riskleri Azaldı
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin ekonomi politikalarını sıkılaştırarak kriz risklerini ciddi ölçüde azalttığını duyurdu. IMF’nin yayımladığı 4. Madde Gözden Geçirme raporunda, finansal istikrarın korunması için ek reformların gerekli olduğu vurgulandı.
Raporda, Türkiye‘nin ekonomi politikalarındaki dönüşümün, genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini azalttığı ve güveni artırdığı ifade edildi. IMF yetkilileri, “Türk yetkililerin açıkladığı politikalar doğrultusunda, GSYH büyümesinin ve enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl yavaşlamasını bekliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
Enflasyon ve Büyüme Tahminleri
IMF raporunda, manşet enflasyonun yaz aylarında düşmeye başlamasına rağmen hâlâ yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiği belirtildi. Raporda, “IMF, GSYH büyümesinin ve enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl yavaşlamasını beklemeye devam ediyor” ifadesine yer verildi. Sıkı para ve gelir politikalarının talebi baskılayacağı ve 2024’te büyümenin yaklaşık %3,4 seviyesine gerileyeceği öngörülüyor. Raporda, olumlu baz etkisiyle yıllık enflasyonun aralık sonunda %43 civarında olacağı, 2025’te büyümenin %2,7‘ye ve enflasyonun %24‘lere düşeceği tahmin ediliyor.
Aşağı Yönlü Riskler ve Reform Gereksinimleri
IMF yetkilileri, enflasyonla mücadelede uygulanan kademeli yaklaşımının büyüme üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamayı amaçladığını ancak aşağı yönlü riskler taşıdığını belirtti. Küresel enerji fiyatlarının yükselmesi ve jeopolitik gerginliklerin enflasyonu etkileyebileceği ifade edildi. Raporda, “Maliye politikasına öncelik veren daha sıkı politika karışımı riskleri azaltabilir ve enflasyonun daha hızlı düşmesine neden olabilir” denildi. Ayrıca, daha büyük ölçekli ve önden yüklemeli mali konsolidasyonun enflasyonu destekleyeceği belirtildi.
Raporda, “Enflasyon kesin olarak aşağı yönlü bir eğilime girene ve enflasyon beklentileri TCMB tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı finansal koşullara ihtiyaç duyulacak” ifadesine yer verildi. Finansal istikrarın devamı için daha fazla reforma ihtiyaç duyulduğu, Türkiye’nin gri listeden çıkmasının ise memnuniyet verici olduğu vurgulandı. Ek olarak, politika çerçevesinin güçlendirilmesi, KOBİ’lere yönelik engellerin ele alınması, iş gücü piyasasının iyileştirilmesi ve yeşil geçişin hızlandırılması gerektiği kaydedildi.