Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi avcılığının denizden tezgaha kadar izlenmesini sağlayacak bir takip sistemi kurdu. Bu sistemle, Türkiye’nin her bölgesinde karaya çıkış noktaları belirlenecek ve balıkçılar istedikleri yerden balıkları karaya çıkaramayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, balıkçılık sektöründeki gelişmelere dair önemli bilgiler paylaştı. Düzenleme yaparken sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Türkyılmaz, yeni düzenlemeyle hem avcılık hem de yetiştiricilik için üretim planlaması oluşturulduğunu ifade etti.
“Yıllık avlanabilir hamsi miktarı 400 bin ton olarak belirlendi.”
Türkyılmaz, geçen yıl yaklaşık 275 bin ton hamsi avcılığı yapıldığını hatırlatarak, bu miktarın toplam avcılıktan elde edilen miktarın yüzde 63’üne tekabül ettiğini belirtti. Bu durumu sürdürülebilir kılmak gerektiğini vurgulayan Türkyılmaz, “Bu nedenle üretim planlamasında hamsiyi de dahil ettik.” dedi.
Hamsi avcılığının sürdürülebilirliğini sağlamak için yapılan düzenlemelerde, avlanabilir hamsi miktarı 400 bin ton olarak belirlendi. Türkyılmaz, bu miktarın tamamının avcılığı yapabilecek gemilere tahsis edildiğini ifade etti.
“Her bir gemiye avlayabilecekleri miktarı tahsis ettik. Gemiler kendilerine ait olan kota miktarını biliyor ve bu miktar kadar avcılık yapabilecekler.”
Örneğin, 12 metrelik bir geminin hamsi kotası yıllık 260 ton olarak belirlenirken, büyük gemiler için bu miktar 2 bin tona kadar çıkabiliyor.
Bu yıl hamsi avcılığı için başvuran bir geminin, gelecek yıl için bu hakkını kaybetmeyeceğine dikkat çeken Türkyılmaz, balıkçıların bu konuda endişelenmesine gerek olmadığını vurguladı.
“Balıkçılarımız belirlenen kota miktarlarına ulaşmamaları halinde de bir sıkıntı yaşamayacak.”
Türkyılmaz, hamside belirlenen kota miktarının kontrolü için denetimlerin yapılacağını belirtti.
“Hamsi avcılığında Türkiye’nin her bölgesinde karaya çıkış noktaları belirledik. İsteyen istediği yerden karaya çıkaramayacak, ekiplerimiz de o bölgelerde görev yapacak.”
Bu sezon palamut avcılığının iyi gittiğine işaret eden Türkyılmaz, “Hamsi avcılığının da 15 Ekim’den sonra artacağını tahmin ediyoruz. Palamut avcılığı nedeniyle hamsi avcılığını yapan gemi sayısı şu anda çok az.” dedi.
Balıkçıların, getirilen kurallara uymalarını rica eden Türkyılmaz, kurallara uymayan balıkçıların bir ay süreyle avcılıktan uzaklaştırılabileceğini, devam ederse cezanın iki katına çıkabileceğini vurguladı.
“Çok ciddi yaptırımlar var.”
Palamutta 1 Eylül’den beri 15 bin tonun üzerinde avcılık yapıldığını belirten Türkyılmaz, geçen yıl aynı dönemde bu miktarın 3 bin ton civarında kaldığını ifade etti.
“Bu sezon vatandaşların palamuta doyduğuna işaret ediyor.”
Palamutun göçmen bir balık olduğunu belirten Türkyılmaz, “Kendi kara sularımızda avladığımız sürede fazlaca avcılığımız oldu. Şimdi Karadeniz’in diğer bölgelerine doğru göç içerisinde, geri dönüşünü bizim sularımızda tamamlamasını bekliyoruz.” dedi.