Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki güvenli internet hizmeti abone sayısının 46,3 milyona ulaştığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, güvenli internet hizmetinin erişim sağlayıcılar tarafından oluşturulan ücretsiz, talebe bağlı ve alternatif bir erişim hizmeti olduğunu belirterek, bu hizmetin hem ailelerin hem de çocukların güvenli internet kullanımı için önemli bir çözüm sunduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, güvenli internet hizmeti altyapısının 2011 yılında hayata geçirildiğini ve iki profil seçeneği sunduğunu ifade etti: Çocuk ve Aile Profili. Kullanıcıların büyük çoğunluğunun (yüzde 99,5) aile profilini tercih ettiğini, çocuk profilini tercih edenlerin ise yalnızca yüzde 0,5 oranında olduğunu belirtti.
“Güvenli internet hizmeti, özellikle ailelerin internet ortamındaki uygunsuz içeriklerle ilgili endişelerine cevap vermek amacıyla geliştirildi.”
- Abdulkadir Uraloğlu
Uraloğlu, güvenli internet hizmetine olan talebin giderek arttığını vurgulayarak, bu yılın Nisan ayında 44 milyon olan abone sayısının, Ağustos sonu itibarıyla 46,3 milyon seviyesine ulaştığını belirtti.
Uraloğlu, abone olan kullanıcıların çoğunun aile profiline yöneldiğini ve çocuk profilini tercih edenlerin çok az bir kesim olduğunu ifade etti. Bu eğilimin, ailelerin internet kullanımındaki önceliklerinin çocuklarını koruma yönünde olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Bu hizmetle amacın internet kullanıcılarını yasaklı madde, şiddet, ırkçılık, nefret söylemi ve terör propagandası içeren içeriklerden korumak olduğunu söyleyen Uraloğlu, internetin güvenli kullanımını sağlamak adına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından geliştirilen Bilgi İhbar Merkezi‘nin de aktif olarak çalıştığını belirtti.
“Bilgi İhbar Merkezi’ne çok sayıda şikayet geliyor ve bunları dikkate alarak gerekli tedbirleri alıyoruz. Ailelerin endişelerine çözüm getirebilmek amacıyla bu hizmet geliştirildi.”
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu
Bakan Uraloğlu, bu hizmetin sadece mevcut internet kullanıcıları için değil, aynı zamanda evine internet bağlatmak istemeyen ancak güvenli internet ortamı isteyen kullanıcılar için de bir alternatif olduğunu vurguladı. Abonelerin karşılaştığı sorunları hemen iletme ve tedbir talep etme hakkına sahip olduğunu belirterek, hizmetin kullanıcı talepleri doğrultusunda sürekli olarak geliştirildiğini ve daha etkin hale getirildiğini ifade etti.
Güvenli internet hizmeti, Türkiye’de internet kullanımını daha güvenli hale getirmeyi ve özellikle çocukların internetteki olumsuz içeriklere maruz kalmasını engellemeyi hedefleyen önemli bir uygulamadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmaları ve hizmete olan talebin giderek artması, ailelerin bu konudaki hassasiyetini ortaya koymaktadır.