Gaziantep’in Deprem Yatırımları 2025’te Tamamlanacak

Gaziantep’in Deprem Yatırımları 2025’te Tamamlanacak
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.02.2025
A+
A-
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, şehirdeki depreme yönelik çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini duyurdu. Çeber, “2025 yılı sonunda, inşallah, kırsalda ya da şehir merkezlerinde yapılmamış hiçbir iş bırakmayacağız” dedi.

2 Yılda Yapılan Çalışmalar ve Devletin Katkıları

Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından geçen 2 yıl boyunca yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalar yapan Vali Çeber, devletin deprem anından itibaren verdiği tüm sözleri yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini belirtti. Çeber, dünyanın en büyük afetlerinden birinin yaşandığını ve halkın devletle birlikte tek yürek olarak kenetlendiğini ifade etti. “11 il doğrudan etkilendi, 18 il ise bir şekilde etkilendi. 350 bin civarında bina yerle bir oldu ve 106 milyar dolarlık bir maliyet ortaya çıktı. Sadece enkazlarımız Avrupa’daki birçok ülkenin yüzölçümünden daha büyük bir alanı kapsıyor” şeklinde konuştu.

Gaziantep’teki Konut ve Yapılaşma Çalışmaları

Gaziantep’te 17 bin 800 civarında kalıcı konut için hak sahipliği olduğunu belirten Çeber, bu projelerin hızla ilerlediğini ifade etti:

“Yaklaşık 5 bin hak sahibi evlerine taşındı. 2025 yılı sonuna kadar, şehirde ve kırsalda yapılmamış hiçbir iş bırakmayacağız. Konutların yanı sıra, bu projelerde iş yerleri, sağlık ocakları, eğitim tesisleri, parklar, camiler ve okullar gibi altyapı yatırımlarımız da devam ediyor.”

Konteyner Kentlerin Kapatılması ve Yeni Yaşam Alanları

Çeber, Gaziantep genelindeki 21 bin civarı konteyneri ve 23 konteyner kentini, 12 tanesini kapattıklarını belirtti. Hak sahiplerinin yeni konutlarına taşınmaya başladığını ve inşaatların hızla devam ettiğini vurguladı. Çeber, kırsaldaki köy evlerinin güzelliği ve şehir merkezindeki zemin artı beş katlı yeni konutların düzeniyle ilgili şu şekilde konuştu:

“Cumhurbaşkanımızın talimatı ve şehrimize yakışacak şekilde, şehir merkezlerinde zemin artı 5 katı geçmeyecek konutlar inşa ediliyor. Bu projelerde parklar ve bahçelerle birlikte yaşam alanları oluşturuluyor.”

Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması

Vali Çeber, Nurdağı’nda 230 civarında iş yerinin yapıldığını, İslahiye’de de benzer çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Ayrıca, depremin ardından hasar gören hastane ve okulların yerine yeni, daha modern ve işlevsel yapılar inşa ediliyor. Tarihi mirasa özel bir özen gösterildiğini vurgulayan Çeber, “Gaziantep Kalesi’nin restorasyonunu, 3-4 yıl önce bitmez denilen bir projeyi, 1 yıl 2 ay gibi kısa bir süre içinde tamamladık.” dedi.

Eğitim, Sağlık ve Psikososyal Destek Çalışmaları

Çeber, afet bölgesinde eğitim, sağlık ve psikososyal destek gibi farklı alanlarda faaliyetlerin de hızla devam ettiğini sözlerine ekledi. Konakların açılmaya başlandığı, camilerin restorasyonunun tamamlandığı ve Ramazan’a kadar teravih namazlarının kılınacağı bazı camilerin açılacağı müjdesini verdi.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.