Yaklaşık 4.4 milyon kişi, dünya genelinde düşük ve orta gelirli 135 ülkede güvenilir içme suyuna erişim sağlayamıyor. Science dergisinde yayımlanan bir çalışma, insanların güvenilir suya erişimini kara, hava ve uydu verileri, anketler ve coğrafi modellemeler kullanarak değerlendirildi.
Çalışmaya göre, 2020 yılında 2 milyon kişinin güvenilir içme suyuna erişim sağladığı belirtilmişti. Ancak bu sayı, 2024 yılında iki katına çıkarak 4.4 milyona yükseldi.
Çalışmada, mevcut dünya genelindeki politikaların ve uygulamaların, su erişimini artırmak için yeni altyapılar inşa etmeye odaklandığı belirtiliyor. Ancak, su hizmetinin “sadece erişimden” daha fazlası olduğu vurgulanıyor.
Birleşmiş Milletler’in (BM) Su ve Sanitasyon Hakkı Bildirgesi, su hizmetlerinin ayrımcılık yapılmadan, güvenli, yakın ve ekonomik olması gerektiğini ifade etmektedir. Afrika ve Asya’nın kırsal bölgelerinde su hizmetlerinin sağlanmasının, maliyetli ve zorlayıcı olduğu belirtilmiştir.
Çalışmada, yüksek sıcaklıkların ve mevsimsel yağışların, güvenilir içme suyuna erişimi olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Ayrıca, yerel su kaynaklarının kirlenmesi veya aşırı kullanımı nedeniyle suyun uzak kaynaklardan şehir merkezine taşınmasının da maliyetleri artırdığı bilgisi verilmektedir.
Su hizmetleri yatırımlarında maliyetlerin ve eşitsizliklerin göz önüne alınması gerektiğine dikkat çekilmiştir. BM Genel Kurulu, 28 Temmuz 2010’da Bolivya’nın girişimiyle Su ve Sanitasyon Hakkını kabul etmiş ve temiz, güvenilir içme suyuna ve sanitasyona erişimi insan hakkı olarak tanımıştır.