DSÖ, Mpox Salgınıyla Mücadele İçin Eylem Planını Açıkladı

DSÖ, Mpox Salgınıyla Mücadele İçin Eylem Planını Açıkladı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 29.08.2024
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), mpox’un insandan insana bulaşmasını engellemeye yönelik altı aylık kapsamlı bir eylem planını duyurdu. Plan, etkilenen bölgelerde personel takviyeleri, artırılmış gözetim ve daha etkin önleme ve müdahale stratejilerini içeriyor.

Mpox Salgınına Karşı Yeni Stratejiler

DSÖ, planın Eylül ayında başlayıp Şubat ayında sona ereceğini belirtti. Eylem planı, teşhis testlerine ve aşılara erişimin artırılmasını, toplulukların salgınların önlenmesi ve kontrolüne aktif katılımını sağlamayı hedefliyor. Bu hedeflere ulaşmak için 135 milyon dolarlık yeni bir fon gerektiği öngörülüyor.

Açıklamada, aşılamaların, son vakalarla yakın temasta bulunanlar ve sağlık çalışanları gibi virüs riskinin yüksek olduğu kişilere odaklanarak bulaşma zincirlerini kırmayı amaçlayacağı vurgulandı.

DSÖ Genel Direktöründen Açıklama

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki mpox salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir,” dedi. Ghebreyesus, bu hedefin gerçekleştirilmesinin uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum, araştırmacılar ve üreticiler arasında kapsamlı ve koordineli bir eylem planı gerektirdiğini ifade etti.

Mpox, eski adıyla maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığıyla aynı aileden gelen bir hastalıktır. Mpox’lu kişilerde genellikle döküntü, ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları görülmektedir.

Almanya’dan Destek

Reuters‘a göre, Almanya, Afrika’daki mpox salgınının hafifletilmesine yardımcı olmak amacıyla askeri stoklarından 100 bin doz mpox aşısı bağışlayacağını açıkladı. Alman hükümeti, DSÖ’ye mpox salgınlarıyla mücadele için esnek mali kaynaklar sağlayacağını ve örgütün Afrika’daki kamu sağlığı ortaklarına Gavi (Aşı İttifakı) aracılığıyla yardım edeceğini belirtti.

Halk Sağlığı Acil Durumu

DSÖ, bu ayın başlarında, özellikle Kongo’da hızla artan vakalar nedeniyle mpox vakalarındaki son artışı halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri‘ne göre, 22 Ağustos itibarıyla bu yıl 12 Afrika ülkesinde toplam 3.326 doğrulanmış ve 17.979 şüpheli mpox vakası ile 590 ölüm kaydedildi.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.