Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’nin kuzeyinde yaşanan sağlık krizine dikkat çekerek, sağlık hizmetlerinin neredeyse tamamen durduğunu belirtti. İsrail’in yardım misyonlarına erişim izni vermemesi, bölgede sağlık hizmetlerinin tamamen yok olmasına neden oldu. Ghebreyesus, yaptığı paylaşımda, “Gazze’nin kuzeyinde neredeyse hiç sağlık hizmeti kalmadı. İnsanların gidecek yeri yok” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ghebreyesus, İsrail’e yaptığı çağrıda, zorunlu göç taleplerini durdurmalarını ve hastaneleri koruma altına almalarını talep etti. Sağlık hizmetlerinin tamamen tükenme noktasına geldiği kuzey Gazze’de, hastanelerin korunmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, insani yardım operasyonlarının engellenmeye devam etmesinin, bölgede yaşanan insanlık krizini daha da derinleştirdiğini ifade etti.
İngiltere, Fransa, ABD ve İsviçre gibi ülkelerin de yer aldığı 18 uluslararası yardım kuruluşu, ortak bir açıklama yaparak Gazze’nin kuzeyindeki tansiyonun insani bir felakete dönüşebileceği uyarısında bulundu. Yardım kuruluşları, zorunlu göçlerin ve yardımların engellenmesinin, bölgede insani krizi daha da ağırlaştıracağını belirtti.
Ghebreyesus, İsrail hükümetine, insani yardımların hızla bölgeye ulaştırılması gerektiği yönünde çağrıda bulunarak, hayatların buna bağlı olduğunu söyledi. Ateşkesin sağlanması için tüm tarafların çalışması gerektiğini ifade eden Ghebreyesus, bu çatışmada sıkışan tüm insanların barışa ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Bu açıklama, özellikle Filistin’de yaşanan insani krizin giderek derinleştiği bir dönemde yapıldı. Bölgede temel sağlık hizmetlerine erişimin imkansız hale gelmesi, özellikle kronik hastalıkları olan kişiler ve yaralı siviller için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu durum, uluslararası toplumun ve sağlık örgütlerinin dikkatini çekmiş durumda.
DSÖ: İsrail’in Saldırdığı Lübnan’da Son 24 Saatte 28 Sağlık Çalışanı Öldü