Dinozorların Sonunu Getiren Gök Taşının Kökeni Açıklandı

Dinozorların Sonunu Getiren Gök Taşının Kökeni Açıklandı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 16.08.2024
A+
A-

Bilim insanları, dinozorların yok oluşuna neden olan gök taşının kaynağını belirledi. Yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bu devasa gök taşı, gezegendeki bilinen 5. kitlesel yok oluşa sebep olmuş ve birçok türün yok olmasına yol açmıştı. Yeni araştırmalar, bu gök taşının bir C-tipi asteroit olduğunu ortaya koydu.

66 Milyon Yıl Önceki Dev Gök Taşı

66 milyon yıl önce meydana gelen çarpışma, Dünya üzerindeki yaşamın büyük kısmını yok etmiş ve dinozorların egemenliğine son vermişti. Bilim insanları, kitlesel yok oluşa yol açan gök taşının yapısına dair yeni veriler sunuyor. Olay sırasında oluşan materyalleri inceleyen uzmanlar, Chicxulub Krateri‘nin, Jüpiter’in yörüngesinin dışından gelen karbon açısından zengin “C tipi” asteroit tarafından meydana geldiğini belirlediler. Bu gök taşı, yaklaşık 200 kilometre çapında Chicxulub Krateri’ni oluşturmanın yanı sıra, gezegeni enkaz parçaları ve dumanla kaplamıştı. Bazı bilim insanları, gezegene çarpan nesnenin gök taşı değil, bir kuyruklu yıldız olduğunu öne sürmüştü.

Yeni Araştırma ve Sonuçları

Köln Üniversitesi‘nden jeokimyacı Dr. Mario Fischer-Gödde ve ekibi, çarpmanın ardından oluşan enkazı inceledi. Araştırmalar sonucunda, çarpışmaya bir kuyruklu yıldızın neden olduğu veya kalıntıların yanardağ patlamalarından kaynaklandığı ihtimalleri elendi. Science dergisinde yayımlanan araştırma, dinozorların yok oluşuna neden olan gök taşının C-tipi asteroit olduğunu doğruladı. Karbon oranı yüksek bu gök taşları, Jüpiter’in yörüngesinin ötesinde oluşmuştu.

C-Tipi Gök Taşlarının Özellikleri

Güneş Sistemi’nin oluşum sürecinin başında meydana geldiği düşünülen C-tipi gök taşları, yaşamın temel bileşenlerini de içeriyor. En yaygın asteroit türlerinden biri olan C-tipi gök taşları, Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı‘nda bulunuyor.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.