Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bilecik’in Söğüt ilçesinde düzenlenen Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri Programı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Birliğimize, beraberliğimize ve geçmişimize sahip çıkarak güçlü ve büyük Türkiye idealine yürümeye devam edeceğiz,” dedi.
Yılmaz, Söğüt’te diktiği çınar ile 600 yıl boyunca üç kıta ve yedi iklimi kucaklayan Ertuğrul Gazi’yi minnetle andığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdiğini ifade eden Yılmaz, bu kadim şenliğin her zaman birlik ve beraberlik içinde kutlanmasını temenni etti.
Ertuğrul Gazi’nin otağını kurduğu Söğüt’ün Osmanlı’nın adalet, hoşgörü ve cesaretle büyüyeceği medeniyetin başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:
“Tarihin derin izlerini taşıyan bu köklü topraklar Kayı boyunun destansı mücadelesini ve Osmanlı’nın yükselişini simgeler. Kayı boyu en büyük boy değildi. En fazla askere, en fazla çadıra sahip olan boy değildi ama niçin Kayı boyu Osmanlı’yı kurdu? Niçin bu kadar büyüdü?”
Yılmaz, bu konunun üzerinde ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini ve maneviyatın güçlü olmasının başarı getirdiğini ifade etti.
Sağlam kökleri inşa eden yönetim prensiplerinin iyi anlaşılması gerektiğini belirten Yılmaz, bu prensiplerin bugünün dünyasında adaletli bir düzen kurmak için önem taşıdığını söyledi.
Yılmaz, Ertuğrul Gazi’nin Anadolu Türkmen boylarını nifaktan uzak tutup ortak hedeflere yönlendirdiğini ve Anadolu’da Türk varlığının birliğe kavuştuğunu belirtti. Şunları ekledi:
“Başlarda Söğüt’te 400 çadırla varlık gösteren bir beyliğin kuvvet, cesaret, adalet ve stratejiyle bir cihan imparatorluğuna dönüştüğünün altını çiziyoruz. Bu topraklar kuruluşun toprakları olduğu gibi kurtuluşun da topraklarıdır. Kurtuluş Savaşı’nda ilk ateşin yakıldığı topraklardır.”
Yılmaz, “743. Söğüt Şenlikleri’nde gönlündeki fetih ateşiyle Ahlat’tan buraya yürüyen ceddimizin izlerini sürüyoruz,” diyerek, bu toprakların geçmişi ve tarihinin önemine dikkat çekti.
Yılmaz, şunları kaydetti:
“Şölenlerimiz, şenliklerimiz, geçmişten günümüze taşınan kültürel mirasımızdır. ‘Yörük Bayramı’ gibi etkinlikler, milli kültürün muhafazasının yanında yeni nesillerin kültürel ve milli kimliklerinin oluşmasında büyük rol oynamaktadır.”
Yılmaz ayrıca, Bilecik ve Söğüt bölgesinin son dönemde ekonomik olarak güçlendiğini ve bu katkıda bulunan iş dünyasına teşekkür etti.
Son olarak, Yılmaz, bölgede giderek artan uluslararası ilgiden bahsederek, farklı dillerde tarihimizi anlatan rehberlere ihtiyaç olduğunu ifade etti.