Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs sorunu ve gayri resmi toplantı hazırlıklarını ele almak üzere adada bulunan BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo ile bir araya geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, 17-18 Mart tarihlerinde Cenevre’de yapılması planlanan toplantıya katılacaklarını belirten Tatar, görüşmenin olumlu geçtiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre’deki gayri resmi toplantının tüm tarafların katılımıyla gerçekleşeceğini ve bu buluşmanın faydalı olacağına inandığını söyledi. Tatar, “Adada iki taraf, iki egemen halk ve iki devlet var. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü kabul edilmelidir” dedi.
Görüşmede, Kıbrıs Türk halkının yaşamsal öneme sahip haklarını aktardıklarını belirten Tatar, “Kıbrıs Türk halkı asli unsurdur ve özden gelen egemenlik hakkı vardır” ifadelerini kullandı. Ayrıca, izolasyonların insan haklarına aykırı olduğunu ve bu tür bir cezalandırmanın kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma için Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerine önem verilmesi gerektiğini belirtti. Rum tarafının her anlaşmayı reddettiğini, ancak Kıbrıs Türk halkının ambargo altında yaşadığını ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Tatar, BM’nin bu konuda adım atması gerektiğini ve direkt uçuş, direkt temas ve direkt ticaret gibi konularda açılımın şart olduğunu kaydetti.
İki tarafın birçok konuda iş birliği yapabileceğini belirten Tatar, özellikle enerji, turizm ve geçiş kapıları konularında ortak çalışmalar yapılabileceğini söyledi. New York’taki üçlü görüşmede de ele alınan yeni geçiş kapılarıyla ilgili iş birliği yapılabileceğini ifade eden Tatar, 9 geçiş kapısı olduğunu ve ağırlığın %65 ile Metehan’da olduğunu belirtti. Metehan’ın artık daha fazlasını kaldıramadığını ve yeni geçiş kapılarının Haspolat ve Akıncılar’da açılması yönünde öneri yaptıklarını ancak henüz yanıt alamadıklarını söyledi.
Rum tarafının çerçeve dışına çıktığını ve transit geçiş istediğini ancak bunun kabul edilemez olduğunu belirten Tatar, Pile Yiğitler yolu konusunda yaşanan sıkıntıya da değindi. İki tarafın hayrına iş birliği yapılabileceğini ancak karşı tarafın bunu kabul etmediğini ifade eden Tatar, “KKTC var ve olmaya devam edecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre’deki gayri resmi toplantıya katılım onayı verdiklerini ve görüşmenin yararlı olduğunu belirterek, “Kıbrıs konusunun özünü oluşturan sıkıntıları ifade ettik. Sonuç olarak, 17-18 Mart tarihinde Cenevre’de yapılması planlanan toplantıya katılabileceğimize onay verdik” dedi.