Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 79. Genel Kurulu‘nda yaptığı konuşmada küresel sorunlara dikkat çekti ve uluslararası topluma çağrıda bulundu. Erdoğan, Gazze‘de yaşanan insanlık dramını “soykırım” olarak nitelendirirken, aynı zamanda Kıbrıs sorunu, Azerbaycan ve küresel adalet konularına da değindi.
Erdoğan, Gazze’nin dünyanın en büyük kadın ve çocuk mezarlığına dönüştüğünü belirterek, İsrail‘in Filistin‘e uyguladığı şiddeti kınadı. 41 binden fazla Filistinli’nin hayatını kaybettiğini ve 10 binden fazla kişinin kaybolduğunu ifade eden Erdoğan, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi‘nin etkisizliğini sert bir dille eleştirerek, “Gazze soykırımını durdurmak için neyi bekliyorsunuz?” diye sordu. Batı’nın ikiyüzlü tutumunu ve medyanın sessizliğini de hedef aldı. İsrail’e destek veren ülkelerin bu katliamda pay sahibi olduklarını vurguladı.
DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
“Uluslararası barış ve güvenliğin 5 ülkenin keyfine bırakılmayacak kadar önemli olduğuna şahitlik ediyoruz. Bunun en dramatik örneği Gazze’de 353 gündür devam eden katliamdır.”
#WorldIsBiggerThan5 #Dünya5tenBüyüktür pic.twitter.com/027HH70DK5— Yunus Arslan (@yunus_arslan_ya) September 24, 2024
Erdoğan, bağımsız bir Filistin devleti kurulmasının ertelenemeyeceğini ve bu devletin BM tarafından tanınması gerektiğini ifade etti. Filistin’in uluslararası arenada hak ettiği yeri almasının, barışın anahtarı olduğunu söyledi.
İsrail’in barış görüşmelerine yanaşmadığını ve ateşkesi reddettiğini belirten Erdoğan, “Netanyahu ve cinayet şebekesi durdurulmalıdır” dedi. Gazze’de 80 bin evin yıkıldığını, sağlık merkezlerinin %95’inin kullanılamaz hale geldiğini ve halkın ciddi insani yardımlardan mahrum kaldığını belirtti.;
Erdoğan, Kıbrıs sorununa da değinerek, adada adil ve kalıcı bir çözümün gerekliliğini vurguladı. Kıbrıs Türk halkı‘nın uluslararası arenada hak ettiği desteği görmesi gerektiğini belirtti. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin uluslararası alanda tanınması gerektiğini ve Kıbrıs sorununun artık çözülmesi gereken bir mesele olduğunu dile getirdi.
Erdoğan, Azerbaycan‘a destek vererek, Karabağ zaferini övdü ve bu zaferin bölgedeki barışa katkı sunduğunu belirtti. Ayrıca, “Dünya 5’ten büyüktür” mesajını yineleyerek, BM’nin adaletsiz yapısını eleştirdi. Erdoğan, tüm ülkelerin eşit söz hakkına sahip olması gerektiğini vurguladı ve küresel sistemde reformların zorunlu olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
“Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecini de destekliyor, çalışmaların en kısa sürede müjdeli haberlerle neticelenmesini temenni ediyoruz.” #WorldIsBiggerThan5 #Dünya5tenBüyüktür pic.twitter.com/AzvJDF61zo
— Yunus Arslan (@yunus_arslan_ya) September 24, 2024
Şuan çatısı altında bulunduğumuz BM 2. Dünya Savaşı sonrası barışı korumak için kuruldu. BM’den sonra istikrar ve huzura dair beklentiler yeniden yeşermişti. Ancak son yıllarda BM atıl bir yapıya dönüşüyor. Uluslararası barış ve güvenliği 5 ülkenin keyfine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu görüyoruz. Son yıllarda Birleşmiş Milletler kuruluş misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor, giderek işlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor.
7 Ekim’den beri 41 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti. 41 bin can acımasızca hayattan koparıldı. Çoğu çocuk 10 binden fazla Gazzelinin nerede olduğunu kimse bilmiyor. 172 gazeteci öldürüldü. Hayat kurtarmak için 500’ü aşkın sağlık görevlisi öldürüldü. İnsani yardım görevlileri, 210’dan fazla BM personeli öldürüldü. Cami ve kiliseleri vurdular. 130’dan fazla ambulansı vurdular. Utanmadan tüm dünyaya, buradan, bu kürsüden meydan okudular.
İsrail’in hapishanelerindeki görüntüler nasıl bir zulümle karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor. İsrail Gazze’de uluslararası hukuku çiğnemeye devam ediyor.
Suriye maalesef istikrardan uzaktır. Ekonomik ve insani durum vahametini koruyor. Siyasi sürecin ilerletilmesini, milli uzlaşının sağlanmasını temenni ediyoruz. Gerçekçi bir diyalogla ilişkilerimizin sürdürülmesini istiyoruz.
PKK başta olmak üzere Irak’taki terör tehdidinin bertaraf edilmesi önemlidir.
Ukrayna’daki savaş 3. yılını bitirirken hala kalıcı barıştan uzaktayız. Silahlanma yarışı yükseldikçe diplomasinin alanı daralıyor. Diplomasi ve diyalogla durumun sona erdirilmesi çabamızı artırarak devam edeceğiz. Yine bu süreçte Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni titizlikle uygulamaya devam edeceğiz.